Лилана: Познавам Васил Божков отдавна, нямам бизнес отношения, искала съм му съвети

Сн. БГНЕС

"Познавам от много години Васил Божков и много други хора. Нашият бизнес няма нищо общо. В момента дори не поддържаме връзка. Търсенето на бизнес връзка само по себе си е проблем. Между нашите фирми няма нито една транзакция и никога не е имало. (…) Не смятам и че ще се стигне до обвинителен акт и обвинение, свързано с европейските пари", каза Лиляна Деянова, известна като Лилана. 

Преди дни Апелативният специализиран съд пусна под домашен арест Лиляна Деянова, след като четири месеца бе държана зад решетки с аргумента, че може да извърши престъпление. Спецпрокуратурата обвинява нея, съдружникът ѝ Мартин Димитров, както и брат ѝ Александър Деянов в неправомерно усвояване на пари по еврофондове през проекти на Министерството на икономиката. Освен това Деянова е обвиняема и за заплаха срещу шефовете на АПИ. Според адвоката на Деянова Николай Хаджигенов прокуратурата упорито се опитва да свърже Деянова с хазартния бос Васил Божков и всички свидетели по делото са питани дали го познават. 

Тя коментира пред бТВ, че обвинението ѝ е за това, че е заплашвала служители на АПИ, че ще им поиска оставката и че е представила неверни сведения пред служители на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност. 

По думите ѝ никъде в текстовете не е записано, че е отклонявала евросредства или не е изпълнявала проектите.

"Говори се за това, че с една от фирмите, с които сме работили, управител и собственик е моя приятелка. Което не е проблем. Прокуратурата има право да твърди всичко. (…) Към момента нямам внесен обвинителен акт и се води разследване", обясни тя.

"Настоящият директор на АПИ в своите показания казва, че сме му поискали оставката и сме заплашили, че ще свикаме пресконференция и ще сезираме прокуратурата. Ние като граждани какво трябва да направим, ако видим, че дадена институция не работи - да емигрираме или да подадем сигнал?", коментира тя.

Деянова уточни, че има IT компания от 2012 г. заедно с Димитров. Целта им е била да разпространяват продукти със социален принос.

"Проектите са от 2017 г. Спецпрокуратурата се сеща 3 години по-късно, че има нередност, при положение, че нас са ни проверявали от 2018 г. Начинът, по който се одобряват средствата, е след като финансираш всичко и след верификация и страхотни проверки, парите се изплащат. Минали сме толкова проверки. След 2018 г. казахме, че никога повече няма да кандидатстваме по европрограми", продължи тя.

Деянова обясни, че е искала съвет от Божков за неща, свързани с ТОЛ системата. И изтъкна, че по други поводи не е търсила негово съдействие.

Според нея обвинението има предположения и по делото няма доказателства. Тя допълни, че 48 от нейните служители са били разпитани, като никой от тях не е казал, че е бил част, не е чувал или е бил подбуждан към престъпления.

По думите ѝ прокуратурата се опитва да внуши, че тя и Димитров са казали, че ще уволни служители на Агенция "Пътна инфраструктура".

Споделяне

Още по темата

Още от България