Лиляна Павлова: Близо 2 млрд. лева ще влязат в строителството догодина

Лиляна Павлова: Близо 2 млрд. лева ще влязат в строителството догодина

Близо 2 млрд. лева ще се влеят в българския строителен бизнес догодина, прогнозира във вторник регионалният министър Лиляна Павлова пред БТА. Средствата са по линия на оперативна програма "Регионално развитие", по проекти, финансирани от Световната банка и от държавния бюджет.

Павлова очаква през 2013 г. поне удвояване на ръста в строителния бранш спрямо тази година, нови временни и постоянни работни места в сектора.

По повод санирането на жилищни кооперации с европейски средства министърът каза, че не е отпаднала идеята за създаването на гаранционен фонд в подкрепа на социално-слабите българи, които нямат пари за саниране.

"На този етап искаме да напреднем с одобрението на бюджетите на тези, които вече са подали заявления и да видим процента на хората, които изобщо не биха могли да платят съфинансирането за обновяването на жилищата, за да се прецени кой да е инструментът, с който да ги подкрепим", каза министър Павлова.

За следващия програмен период ще можем да разчитаме на около 200 млн. лв. по новата оперативна програма за обновяване на жилищата, отбеляза тя.

Дали ще ни трябват още десет нови язовира, за да няма режим на вода, ще стане известно в края на януари, когато ще са готови първите анализи, част от мастер-плановете във водния сектор. Със сигурност обаче догодина започва строителството на два нови язовира и пречиствателни станции за питейна вода към тях.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?