Лиляна Павлова: Нищо повече няма да се строи на мястото на “Златна перла”

Територията е включена в ОУП на Царево като “вилна зона” в противоречие със закона

Лиляна Павлова: Нищо повече няма да се строи на мястото на “Златна перла”

Регионалният министър Лиляна Павлова съобщи в четвъртък, че повече нищо няма да се строи на мястото на скандалния комплекс “Златна перла” до с. Варвара, чието събаряне тече от сряда. Коментарът ѝ бе по повод изказване на директора на строителния контрол за Югоизточна България Георги Георгиев пред бТВ, че територията на комплекса е включена в Общия устройствен план на Царево като “вилна зона”. Това означава, че на това място може да се появи друг комплекс, но с променени параметри.

Възможността за това обаче е нищожна, тъй като планът бе върнат за преразглеждане от Върховния административен съд през 2010 г. след жалба на природозащитни организации, а Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни заради отредените в документа нови зони за застрояване по черноморското крайбрежие в парк "Странджа".

От думите на Лиляна Павлова стана ясно, че след влизане в сила на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които вече срещат сериозен отпор сред кметовете на морските общини, планът ще трябва да бъде отхвърлен. Новите текстове в ЗУЧК забраняват строителството в 100-метровата ивица от морето към сушата. Парламентът предстои да ги разгледа след великденската си ваканция.

Краш 2000” театрално почнали да събарят преди идването на ДНСК

В четвъртък продължи събарянето на пет от общо 10 сгради – част от вилното селище “Златна перла”. Разрушаването започна в сряда от фирма, наета от собственика - “Краш 2000”. За днес бе насрочено принудителното събаряне с машини, наети от ДНСК, в присъствието на министър Павлова и шефа на ДНСК Милка Гечева. По думите на Павлова собственикът е разиграл театър със събарянето на сграда и половина ден преди принудителното събаряне от държавата.

Павлова каза, че собственикът може да събори сам три от сградите, за които все още не е изтекъл срокът за доброволно премахване, както и да разчисти строителните материали.

Със събарянето на “Златна перла” законността победи, каза още Павлова.

По информация на бТВ с разрушените постройки ще си заминат 2 млн. евро. Част от средствата са от кредит, получен от Българо-американска кредитна банка и впоследствие изкупен от "Родопи ЕкоПроджект", свързана със собственика на "Минстрой" Николай Вълканов. Вълканов е известен като приближен на лидера на ДПС Ахмед Доган, на когото "Минстрой" изплати хонорар от 1.5 млн. лева за консултантски услуги по хидроенергийни проекти.

Друга част са парите на 90 души от Великобритания, Ирландия, Белгия и Индия, които до съвсем скоро не знаеха, че "Златна перла" се събаря, още повече, че никой не им е върнал нищо.

Историята

Сагата “Златна перла” започва в началото на 2006 г., когато директорът на Природен парк "Странджа" Стефан Златаров вижда как на плажа до Варвара пристига строителна техника на инвеститора и започва изграждането на ваканционен комплекс. Въпреки че заповед за спиране на строежа е издадена почти веднага и след сигнализиране на всички заинтересовани институции, строителните дейности приключват едва в края на годината. По думите на Златаров явно целта е била държавата да бъде поставена пред свършен факт.

Строителните разрешителни на "Златна перла" са издадени по времето на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов въз основа на представената от “Краш 2000” екологична оценка, която им позволява да строят на територията на парк “Странджа”. Документът носи фалшивия подпис на заместник-министъра на екологията по онова време Йордан Дардов. Фалшификацията на подписа се доказва от прокуратурата, която се занимава доста дълго със случая. Виновните обаче още не са открити.

През 2007 г. комплексът стана причина Природен парк "Странджа" да бъде заличен чрез съдебен иск на община Царево и инвеститора "Краш 2000". Искът бе опит на общината и инвеститора да узаконят строежа след атакуването му в съда от граждански организации, Окръжната прокуратура в Бургас, дирекцията на Природен парк "Странджа" и МОСВ. След бурна обществена реакция парламентът прие специален закон, за да не се застрои скоропостижно брегът на юг от Царево.

През 2009 г. Върховният административен съд окончателно се произнесе, че незаконният строеж трябва да бъде премахнат, а на следващата година ДНСК издаде заповед за събарянето на постройките.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?