Лиляна Павлова обеща 100% държавна подкрепа за санирането

Лиляна Павлова, сн. БГНЕС

Държавата ще подкрепи на 100% всички, които имат вече сключени договори за саниране, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във вторник пред Нова телевизия.

По досегашните правила за обновяване на жилищните блокове собствениците трябваше да заделят една четвърт от нужната сума, а останалите 75% държавата поемаше с пари от еврофондовете.

След последното правителствено заседание, точно преди Коледа, бе обявено, че държавата създава специален фонд, чрез който ще поеме изцяло финансирането на проектите. Лиляна Павлова увери хората, които имат етажна собственост, че няма да се налага да теглят кредити или да съфинансират, тъй като държавата ще поеме техните 25 процента.

Общо 2.7 млн. българи живеят в панелни или ЕПК блокове, които ще могат да се възползват от новата държавна програма за саниране. Павлова каза, че общините ще трябва да съдействат на всички желаещи да кандидатстват с проекти от тук нататък. В началото на година всички 264 общини ще имат задачата да изберат за всяка една сграда отделна фирма.

”Нашата цел е по този начин да подкрепим и малките и средни строителни фирми. В първите 3-4 месеца на следващата година общините ще направят енергиен и конструктивен одит на всяка сграда. Не можем да инвестираме в сграда, която не е устойчива. Енергийните одитори ще предпишат съответните мерки за енергийна ефективност“, коментира Павлова.

Предвидените средства в бюджета за саниране са 1 милиард лева.

”Изискването е сградата, която иска да кандидатства, да има минимум 36 самостоятелни жилища. Отделно или частично саниране е недопустимо – трябва да е целия блок, панелен или стоманобетонен. Санирането ще включва освен самата изолация, и ремонт на покриви, подмяна на щрангове и други”, каза Павлова.

Единственото изискване към живущите е да се събере етажната собственост и да се подпише, че е съгласна сградата да кандидатства по проекта, да бъде регистрирано сдружението и да се подаде заявка в общината.

Споделяне

Още по темата

Още от България