Лиляна Павлова обеща чисти пътища и при минус 30 градуса

Продължаващите студове вледениха реки и езера, нови рекорди в енергийното потребление

Край Варна студът извая леден дворец, сн. БГНЕС

Пътищата ще бъдат поддържани и чисти и проходими дори и при температури под минус 30 градуса, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сряда, когато в страната температурите се движеха между минус 17 и минус 29 градуса и заради студа замръзнаха редица реки и езера, а енергийното потребление постави нови рекорди.

Изявлението на регионалния министър идва на фона на затворени заради влошената пътна обстановка 667 училища в 22 области на страната. Във всеки от последните три дни, откакто мразът е сковал цялата територия на страната, броят на неработещите училища расте и то при положение, че няма снеговалежи. Общо 1062 учебни заведения не провеждат занятия в сряда, 395 от тях – заради върлуващ грип..

В същото време очакваното през следващите 72 часа затопляне ще доведе до нови снеговалежи, които не е ясно как ще се отразят върху обстановката в страната.

Другата седмица трябва да се разбере кои фирми с договори за почистване на пътищата ще бъдат санкционирани за пропуски през ноември и декември 2011 г., каза Павлова.

За пореден път в страната се отбелязват рекордно ниски за деня температури в различни градове. Кнежа трети ден не се разделя с рекордния студ и отбелязва този път минус 29.4 градуса. В Чирпан сутринта бяха измерени минус 27 градуса, Пловдив – минус 24.4, Драгоман – минус 23.8, Пазарджик – минус 23.4 градуса, Лом – минус 22.4 градуса, Велико Търново – минус 22 градуса, Русе – минус 19.8, Ловеч – минус 19.7 градуса, Враца – минус 19 градуса, Кюстендил – минус 18.2 градуса, Оряхово – минус 18.1 градуса, Монтана – минус 17.6 градуса, Ново село - минус 17.4 градуса, Калиакра – минус 15.4 градуса и Елхово – минус 15.2 градуса.

Ниските температури доведоха до замръзване на реки и езера. Заради образувалия се ледоход по река Дунав в района на Русе от четвъртък започва прибирането на плавателните съдове в зимовника и в лиманите, както и на понтоните. Агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" и параходството БРП трябва да разбият образувалия се лед в "Лиман-запад".

Ледена каша и буци лед се появиха в Каварненския залив, предаде БТА. Част от залива под нос Чиракман с площ от десетина квадратни километра е превърната в гъста ледена каша, буци лед плават по брега с дължина около 500 метра.

Ниската температура и студените водни пръски на вълните са покрили с дебел слой лед камъните и рибарските лодки, изтеглени по брега. Обледените блокове и полузамръзналото море привличат любопитни граждани, които се снимат край рядкото явление.

Замръзнали са и участъци от езерата Вая и Атанасовско край Бургас, предаде агенция Фокус. Замръзнал е северният солник на Атанасовско езеро, който се използва за добив на сол. Студеното време обаче благоприятства за някои от видовете, които от север идват към Бургас, където е по-топло, за да търсят храна. Последният мониторинг на птиците на Бургаските езера показва увеличение на числеността на гъските. Наблюдават се многобройни ята от десетки хиляди белочели гъски, а така също и няколко екземпляра от червеногуша гъска, вид, който е рядък и застрашен от изчезване. Замръзването на части от езерата пренасочва някои от видовете към Черноморското крайбрежие, за да търсят препитание, а също и към защитена местност „Пода” в посока ЗМ „Узунгерен”.

От Електроенергийния системен оператор съобщиха в сряда, че е подобрен рекордът за потребление на електроенергия. В 20 часа във вторник е отчетено натоварване на електроенергийната ни система от 7 354 мегавата, което надвишава досегашния рекорд от 7 270 мегавата, отчетен на 26 януари 2010 година. Вчера сме употребили 153 315 хиляди kWh електроенергия, а днес се очаква потреблението на страната да достигне 154 млн. kWh.

През нощта срещу четвъртък в западните райони на страната ще завали сняг. В четвъртък ще е облачно, с превалявания от сняг и сутрешните температури вече няма да са така ниски. В повечето райони минималните температури ще бъдат между минус 10 и минус 15°, а максималните между минус 5 и минус 10°. В петък температурите ще се повишат с още 4-5 градуса, а в западната половина от страната ще вали сняг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?