Лиляна Павлова: Радев да се оплаче в ЕС, ако смята, че директивата за концесиите води до корупция

Бившият регионален министър не приема връщането на целия закон в условията на липсващ парламент

Лиляна Павлова: Радев да се оплаче в ЕС, ако смята, че директивата за концесиите води до корупция

Ако президентът смята, че европейската директива по начина, по който Европейският съвет и всичките 28 страни членки са я приели, въвежда корупционни практики, бих му предложила той да повдигне тази тема в Европа.

Това коментира в събота бившият министър на регионалното развитие и благоустройството в две правителства на Бойко Борисов Лиляна Павлова пред бТВ по повод ветото на президента Румен Радев върху закона за концесиите, който беше приет в последните дни на Народното събрание.

В мотивите си за връщането на закона Радев посочва, че ”той въвежда широки граници на субективизъм и възможност за корупционни практики”. За президентско вето върху закона настояваха природозащитници, "Нова република" на Радан Кънев, който изпрати специално писмо, "Зелените" и синдикатът "Подкрепа".

Павлова обясни, че законът, който са предложили бившите управляващи, транспонира европейската директива за обществени поръчки и концесии на над 80%. По думите ѝ текстът е преведен едно към едно на български.

Директивата за това как трябва да се възлагат концесии, публично-частно партньорство, е нещо, което липсва в нашето законодателство, обясни Лиляна Павлова.

Тя каза, че уважава правото на президента на вето и, ако той счита, че има параграфи или членове от закона, които не са безспорни, би разбрала ветото му върху тях и от експертна гледна точка.

”Но целия закон при условията на липсващ парламент, това означава да го хвърлим в кошчето за боклук. България вече е в наказателна процедура именно заради липсата на синхронизиране на този закон в нашето законодателство, което ще доведе и до финансови санкции за страната”, каза още Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?