Лиляна Павлова ще е министър на европредседателството до края на годината

Лиляна Павлова, сн. БГНЕС

Лиляна Павлова ще остане министър на европредседателството до края на 2018 г., когато ще приключи и ще се отчете изпълнение на трио програмата (Естония, България, Австрия)  и ще се предприемат действия по закриване на ведомството. Това каза премиерът бойко Борисов в отговор на поставен му в парламента въпрос от зам.-председателя на социалистите в Народното събрание Антон Кутев за функционалните задължения на министъра на българското европредседателство Лиляна Павлова.

Борисов посочи, че ангажиментите ѝ не приключват с края на българското европредседателство, а това на последната държава в програмата на тройката държави начело на Съвета на Европа. В момента Павлова работела непрекъснато с Естония и Австрия за обобщаването на резултатите от работата на триото. Освен това министър Павлова е председател и на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет и ръководи неговите заседания и координира изготвянето на проекти и планови документи, свързани с изпълнението на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС, обясни Борисов пред депутатите.

Той припомни, че Павлова координираше провеждането в София през юли на Седмата годишна среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Тогава бе взето решение да се създаде Глобален партньорски център в България, който да насърчава сътрудничеството между страните, които участват в тази инициатива. Структурирането му бе възложено именно на Павлова, като бе коментирано, че е възможно и да го оглави .

Отново тя и ведомството ѝ подготвят провеждането на 20 октомври в София на среща на местните лидери "16+1", която е част от инициативата на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?