Лиляна Павлова ще организира договорения център между Китай и ЦИЕ

Лиляна Павлова

Министърът на завършилото българско председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China). Такова предложение е отправил премиерът Бойко Борисов на председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, съобщи правителствената пресслужба.

Двамата премиери обявиха създаването на центъра в събота. Той ще има изследователски характер, ще изучава китайското и европейското законодателство и ще подпомага бизнесът да се ориентира по-лесно какви правила трябва да спазва.

По време на разговора преди отпътуването на Ли Къцян двамата премиери са подчертали важността на договореностите в София – ангажираността на китайската страна към проекта АЕЦ "Белене", участието на Китай в реализирането на инфраструктурни проекти, съгласието за създаването на глобалния център и подписаните документи за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество.

"Успяхме да постигнем големи резултати не само в двустранните ни отношения. Срещата на върха на "16+1" също дава тласък за сътрудничество на едно по-високо ниво", заяви Ли Къцян.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес