Лиляна Павлова встъпи като вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Лиляна Павлова, Снимка: Архив

Лиляна Павлова встъпи в длъжност като вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от Министерството на финансите.

Павлова е първият вицепрезидент на банката от България, като мандатът за длъжността ѝ е 3 години.

Правителството реши да номинира Павлова за позицията в ЕИБ през юни. Миналата седмица Народното събрание прекрати пълномощията ѝ като депутат от ГЕРБ.

ЕИБ, по-известна като банката на ЕС, е инвестирала в България над 5 млрд. евро от 1994 г. насам. Финансовата институция, заедно с Европейския инвестиционен фонд, отпускат като директни инвестиционни заеми, така и кредитни линии през търговските банки за малкия и средния бизнес, а също и за "зелени" технологии.

Уставът на ЕИБ предвижда представителство на държавите-членки в нейните управителните органи на квотен принцип. Съгласно ротационната схема за позицията на вицепрезидент се полага на представител на България от септември 2019 година до септември 2022 година.

През юни правителството аргументира номинацията на Лиляна Павлова с аргумента, че тя е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни.

Кариерата на Лиляна Павлова в държавната администрация започва през 1997 година като финансов мениджър към предприсъединителната европейска програма ФАР. След това тя работи по европейската програма ИСПА, а до 2009 г., е началник отдел в Министерството на финансите. От 2009 година е заместник-министър на регионалното развитие в първото праивтелство на Бойко Борисов.

През 2011 година Лиляна Павлова е назначена за регионален министър след избирането на Росен Плевнелиев за президент. В кабинета "Борисов 3" Лиляна Павлова бе министър, отговарящ за ротационното председателство на Съвета на ЕС и приключи задълженията си в края на 2018 г. с края на триото с Естония и Австрия. На европейските избори Павлова беше седма в листата на партията на евроизборите и можеше да влезе в ЕП, след като водачът Мария Габриел обяви, че се отказва от депутатското място, за да остане еврокомисар.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?