Според бившия зам.-министър на земеделието Георги Костов

Лимит за ски строежи ще реши и инвеститорски, и екопроблеми

Представителите на изпълнителната и местната власт защитиха поправките в закона за горите, сн. БГНЕС

Въвеждането на лимит за застрояването на горски територии с линейни съоръжения ще премахне всички притеснения, свързани с промените в Закона за горите. Това заяви доц. Георги Костов,шеф на Селскостопанската академия и бивш зам.-министър по земеделието и храните, по време на общественото обсъждане на промените в сряда в Народното събрание.

Текстовете, приети ударно от правителството в последните дни на 2011 под натиск от инвеститора “Витоша ски“, облекчават режима за изграждане на лифтове и писти в планините.

По думите на Костов в закона трябва да се добави, че линейните съоръжения – лифтове, писти и друга инфраструктура, не могат да бъдат над 2% от общата площ на гората. Така няма да се стигне до неконтролируемо изсичане на дървесина и презастрояване със ски съоръжения. Той даде за пример Германия, където линейните съоръжения не надхвърлят 1.6% от площта на планинската територия.

Костов каза, че основното му притеснение, свързано с промените, не е изграждането на писта или лифт, ами изсичането и продажбата на дървесина, което ще донесе по-голяма и бърза печалба на инвеститора. Горите са най-сериозният ресурс на държавата, те се оценяват на 240 млрд. лв., а с някои промени в Закона за горите държавата абдикира от контрола върху дърводобива и износа на дървесина, каза той. По думите му промените изтикват частните оператори в дърводобива в полза на държавните горски стопанства. А най-лесно се източва държавно предприятие, добави бившият зам.-министър, който отговаряше именно за горите.

Дискусия при обсъждането на промените обаче породиха не толкова текстовете за дърводобива, а за облекченото изграждане на ски съоръжения на горски територии. В подкрепа на текстовете се изказаха министрите на земеделието Мирослав Найденов, на спорта Свилен Нейков и на екологията Нона Караджова. Документът получи подкрепата и на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на Банско – Георги Икономов и др. Против промените се обявиха половин дузина неправителствени организации, туристически сдружения, както и представители на “Атака“

По думите на Найденов при приемането на сега действащия Закон за горите е предпочетен по-рестриктивният вариант и още тогава е имало притеснения, че ще се създадат пречки пред ски спортовете. Все пак планините не са само, за да ги гледаме от разстояние, каза Найденов. Надявам се да стигнем до консенсус, който да отговаря на обществения интерес, допълни той.

Найденов представи справка, според която в Австрия има 3000 км писти, в Италия – 2000, в Чехия – 800, в Румъния – 200, а у нас – само 94 км.

Впоследствие представители на природозащитните организации обявиха текстовете за лобистки, което засегна министър Найденов като вносител. “Да, земеделското министерство се подаде на лобизъм – лобизъм от страна на екоорганизациите. Андрей Ковачев (от "Зелени Балкани" – бел.ред.) може да го потвърди“, каза Найденов и обясни, че при приемането на сегашния Закон за горите е изтеглил текстовете, които сега отново се обсъждат. За да ви угодим, трябва да изтеглим всички текстове, да залесим всички ски съоръжения и да изградим тренажори в училищата, каза Найденов и заяви: "Тези промени трябва да се случат".

Кметът Йорданка Фандъкова каза, че приемането на промените е много важно за София. Витоша е едно изключително природно богатство на половин час от центъра и ние трябва да осигурим достъп до него, каза тя. По думите ѝ недопустимо е софиянци да пътуват стотици километри в преспите, за да карат ски, при положение, че Витоша е толкова близо.

Тя използва възможността да съобщи, че се открива нова автобусна линия, която ще дублира маршрута на Симеоновския лифт – от долната станция на лифта до Алеко. Автобуси ще има само през уикенда, през час, а цената на билета е 4 лв. в едната посока и 6 лв. двупосочният – колкото е за лифта. Фандъкова не обясни защо общинският автобус струва колкото лифта на частника.

Собственикът на съоръженията на Витоша спря лифтовете като форма за натиск върху държавата да приеме по-бързо промените, които ще позволят строителство на нови писти и лифтове.  Дружеството стартира и масирана реклама в редица централни медии, публикувайки във вторник на цяла страница срещу заплащане своите инвеститорски намерения.

Георги Костов обясни след края на дискусията, че промените всъщност решават един доста по-сериозен и по-стар проблем на "Витоша ски" – че е собственик на незаконни съоръжения. Промените позволяват на инвеститора да поиска учредяване на право на ползване на съществуващи съоръжения, както и учредяването на право на строеж за нови лифтове и писти.

Зам.-шефът на агенцията на горите Красимир Каменов отхвърли категорично обвиненията, че държавата се лишава от десетки милиони левове като дава право на инвеститорите да строят на държавен терен, без да плащат такса за промяна на предназначението на земята. Те ще плащат такса за учредяване на право на строеж, която се определя по един и същ начин с тази за промяна на предназначението. Освен това теренът остава държавна собственост, заяви Каменов.

От Сдружение за дивата природа коментираха, че след изграждането на писта или лифт – това вече не е горска територия и животинският свят на това място вече е унищожен. Това се случи на Банско, казаха природозащитниците.

Нона Караджова няколко пъти обясни, че застрояване в планината ще се разрешава само след положителна екооценка на проекта, без значение за какво съоръжение става въпрос. Тя също се ядоса на нападките от неправителствения сектор и заяви: Смятам, че съм добър министър и справедлив министър, с много добър екип, правим съвестно екологичните оценки. Не се съгласявам с преднамереност в изказванията“.

Дискусията приключи с призива на земеделския министър към екологичните сдружения да не са толкова крайни в позицията си към промените, а да съдействат на държавата в контрола по прилагането на разпоредбите.

Разглеждането на поправките в текстовете на закона за горите започва тази седмица в различните парламентарни комисии. Междувременно природозащитни организации организират протест в сряда пред сградата на Народното събрание в защита на Витоша и против законовите промени.

Организирана е и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк "Витоша".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес