Лимитът за безконтактни плащания без ПИН става 50 лв.

Лимитът за безконтактни плащания без ПИН става 50 лв.

Притежателите на карти за безконтактни разплащания Mastercard и Maestro вече ще могат да покриват сметки до 50 лв. без да въвеждат ПИН за одобрение на трансакцията. Увеличението на сегашния лимит от 25 лв. влиза в сила от 12 април, съобщиха от оператора на тези карти.

Промяната е предприета заради увеличените значително безконтактни плащания в България - със 151% през последната година, което е далеч над средното за Европа, с тенденция на постоянно покачване.

Към август 2018, 48% от всички плащания в магазини в България са осъществени безконтактно, сочат данните. Очаква се още по-голямо повишение на този процент за цялата 2018, което ще бъде представено през 2019 в традиционния Master Index – глобално проучване за тенденциите в развитието на плащанията и потребителското преживяване, което компанията прави всяка година. Бързото темпо на увеличение показва, че е въпрос на няколко години новото поколение карти да покрие напълно пазара.

Средната стойност на една трансакция в страната възлиза на 58 лева, което прави новия лимит от 50 лв. по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите и допълнително показва зрелостта на българския пазар за тази стъпка, посочва картовият оператор. В съобщението му се допълва, че "развитието на безконтактната технология прави възможно интегрирането ѝ в телефони и часовници, превръщайки ги в дигитални портфейли".

Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в търговските вериги, в бензиностанциите, ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене.

Увеличаването нa лимита за безконтактни трансакции ще позволи значително да се увеличи скоростта и удобството на голяма част от безконтактните плащания, което съответства на търсенето на високотехнологични решения от потребителите. Повишаването на лимита за верификация на безконтактни плащания е глобална тенденция. По-мащабното навлизане на безконтактните плащания е и пряко свързано с адаптирането на мобилните разплащания и популяризирането им в страната и чужбина. България застава сред държави като Франция, Австрия, Германия и Италия с най-висок лимит на стойността на безконтактна трансакция.

"Това е стандартна стъпка в развитието на пазара към въвеждане на иновативни методи на плащане. През годините, безконтактните плащания се превърнаха в съществена част от ежедневието на потребителите, а също и на търговците и банките. Промяната, която въвеждаме, е допълнително доказателство за пазарната зрялост и стандартна еволюционна стъпка към въвеждане на иновативни и безопасни решения за плащане.“, коментира мениджърът за България на Mastercard Ваня Манова.

Увеличението на лимита за безконтактно плащане, което е голяма крачка в развитието на българския платежен пазар, се случва девет години след извършването на първата безконтактна транзакция с Mastercard в България.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?