Лимитът за безконтактни плащания с Maestro и Mastercard се вдига на 50 лв.

Лимитът за безконтактни плащания с Maestro и Mastercard се вдига на 50 лв.

Лимитът за безконтактни плащания без верификация с ПИН код на карти Mastercard и Maestro в България ще бъде повишен от 25 на 50 лв.

По-високият лимит за безконтактни плащания ще влезе в сила от 1 април 2019 г., съобщи в. "Банкеръ".

През 2017 г. броят на активните потребители с безконтактни карти в България достигна 54%, което е увеличение с 22% за една година. Безконтактните плащания в България най-често се използват в супермаркети и хипермаркети (77%), в търговските вериги (68%), в бензиностанциите (41%) и в ресторанти/кафенета/заведения за бързо хранене (21%), посочва изданието.

Средната стойност на една трансакция в страната надвишава настоящия лимит от 25 лв. и възлиза на 58 лв., което прави новия лимит от 50 лв. по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите.

Текущата граница на трансакции без ПИН в България е една от най-ниските в ЕС. По-висок лимит на стойностите за верификация на безконтактните трансакции съществува не само в западноевропейските държави (в Великобритания сумата възлиза на 30 паунда или около 63 лв., във Франция и Ирландия - на 30 евро или около 60 лв.), но и в много от страните от Централна и Източна Европа (в Литва лимитът е 25 евро или около 50 лв., в Румъния - 100 леи или около 42 лв., в Словакия - 20 евро или около 40 лв.).

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?