Лимитът за лечение на деца ще бъде атакуван пред ВАС

Лимитът от 180 000 лева за лечение на деца в чужбина ще бъде атакуван пред Върховния административен съд (ВАС), съобщи в четвъртък Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Родители на болни деца и организации, занимаващи се с набирането на средства, обмислят и завеждането на колективни искове.

Лимитът беше въведен през юли миналата година от Министерския съвет. Организациите ще атакуват пред ВАС именно постановлението, с което е приет.

Преди ден финансовият министър Симеон Дянков заяви, че лимитът няма да бъде отменен.

Срещу лимита в четвъртък се обявиха пет неправителствени организации - "Спаси, дари на...", "Български дарителски форум", Центърът за защита правата в здравеопазването, фондацията "Помощ за благотворителността в България" и Националната мрежа за децата.

Те съобщиха, че повод за написването на тяхното писмо е смъртта на шестмесечната Мерве Джебир. След като на детето е било установено тежко заболяване, лекарите у нас са препоръчали да му бъде направена спешна костно-мозъчна трансплантация в чужбина.

Пет неправителствени организации ще изпратят отворено писмо до премиера Бойко Борисов с настояване да отпадне лимитът за лечение на деца. Според организациите наложеното през миналата година изискване Фондът за лечение на деца да отпуска не повече от 180 хиляди лева на болно дете е станало причина за смъртта на шестмесечното бебе.

Администрацията и общественият съвет на фонда са взели решение за подпомагането на Мерве със 180 000 само за пет дни, но още три седмици са били необходими, за да могат с общи усилия родителите и дарители да съберат недостигащата сума от 32 000 лева за операцията.

Това закъснение се оказа фатално и детето ни почина, каза бащата Джамал Джебир. Лимитът противоречи на хуманността, защото "той убива тези, които нямат или не успеят достатъчно бързо да съберат недостигащите средства за лечението на децата им", заявиха родители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?