Лимитното изкупуване на високоефективния ток – нож с две остриета

То стабилизира НЕК и поевтинява тока за бита, но удря клиентите на топлофикациите, твърди ЕВН

Лимитното изкупуване на високоефективния ток – нож с две остриета

Клиентите на топлофикациите са потърпевши от ограниченото изкупуване на тока от когенерациите, произвеждащи електроенергия едновременно с топлоенергията, тъй като се намаляват приходите на дружествата, а се увеличават разходите им за подгравяне на вода в топлото време. Общият ефект е, че дружествата нямат интерес да инвестират в иновации и централното топлоснабдяване у нас остава остаряла технология при това на скъпа цена. Такива са анализите на компанията ЕВН, която притежава топлофикационното дружество в Пловдив.

Когато инвестирахме с напълно нова и модерна когенерация в Пловдив се изкупуваше цялата електроенергия по преференциални цени, но после правилата бяха променени и се въведоха лимити за изкупуване само на високоефективната енергия, обясни пред журналисти Гочо Чемширов, член на управата на ЕВН България.

По думите му проблемът е във въведените от 1 януари 2016 г. месечни сертификати за признаване на енергията, произведена по високоефективен начин, за да бъде купена тя от "Националната електрическа компания“ (НЕК) на по-високи цени и вкарана в микса от електроенергия, продаван на бита. До преди това високоефективната енергия се е признавала на годишна база и така дружеството е можело да разпределя равномерно добрите постижения от зимата, когато произвежда повече топлоенергия спрямо топлите месеци, когато само подгрява вода.

При производството на енергия само за топлата вода обаче мощностите вече не работят толкова ефективно, а когато в допълнение не се и купува електроенергията, не може да се намаляват разходите за производството и на топлоенергията. Тоест използва се повече гориво за добив само на топлоенергия, отколкото ако е и за двата вида енергия, посочи Чемширов. Не случайно когенерации с мощност над 5 МВ трябва да произвеждат и топло- и електроенергия, за да са високоефективни, допълни той. По думите му заради нормативната промяна топлофикацията в Пловдив ще трупа загуби когато времето се стопли още повече.

Лимитите за изкупуване на високоефективната енергия са добри за НЕК, защото намаляват разходите на държавната компания, както и за домакинствата, тъй като, изваждайки скъпата високоефективна енергия от микса, пада и крайната цена на тока за бита, коментира Калина Трифонова, член на управата на "ЕВН България“.

Топлофикационните дружества обаче са принудени да работят още по-неефективно и се получава вид омагьосан кръг, стана ясно от думите ѝ. Така те нямат стимул и да инвестират в подобряване на използваните в производството технологии и да внедряват иновативни услуги, смята тя.

В допълнение топлофикационните дружествата са длъжни да внасят и 5 процента отчисления от продажбите на електроенергия в създадения миналото лято фонд за сигурност на електроенергийната система и това допълнително ги лишава от свежи финансови потоци, които да им позволят гъвкавост при определянето на цената на парното и топлата вода, посочват от компанията.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?