Линч за Заев в Скопие, но надежда за ЕС от София

Каракачанов: Ако се върви в тази посока, следващата година можем да говорим за старт на преговорния процес

Зоран Заев, сн. БГНЕС

Военният министър Красимир Каракачанов даде сигнал, че е възможен обрат в българската позиция за блокиране на пътя на Северна Македония към ЕС, след като македонският премиер Зоран Заев показа, че е готов на отстъпки спрямо София в интервюто му за БГНЕС преди ден.

"Придобил е една смелост, заради която го критикуват някои негови опоненти. Това е малка крачка в правилната посока. Ако така с бързи крачки се върви напред, мисля, че в следващата година можем да говорим за започване на преговорния процес", каза Каракачанов пред журналисти. 

Заев обаче е засипан от  критики и обиди в Скопие. Проруската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ го нарече "позор" и поиска оставката му. 

Каракачанов коментира обаче че предпочита вече да не вярва на декларации и интервюта, а да се следи какви действия се извършват в Северна Македония. По думите му България иска ясна гаранция как ще се променя образователната система в Северна Македония.

"Декларацията не е документ, не е междудържавен договор. Затова ние искаме или анекс, или нов договор, или протокол, подписан, в който има много ясни гаранции какво се случва, кога се случва. Основното нещо е езикът на омразата. Ние искаме ясна гаранция как ще се променя тяхната образователна система, със срокове, тъй като самият преговорен процес е дълъг, той може да продължи и 10 години. За да дадем съгласие да започне, ние искаме разписана пътна карта", каза той.  

България настоява в договора на ЕС с Република Северна Македония да бъде записано и условието, че България по всяко време може да спре преговорния процес, когато договорът между България и Северна Македония не се изпълнява.

Останалите страни членки на ЕС обаче не се съобразиха с българските изисквания и отказаха да ги заложат в преговорната рамка на Северна Македония. Това, както и отказът на Скопие за отстъпки, станаха причина София да наложи вето. 

"Да си простим и подадем ръка"

Знаковото интервю на Заев доведе до политическа буря в Скопие. 

"Съжалявам, че моето интервю предизвика негативни емоции в страната ни. Но в същото време искам да подтикна македонската общественост за помощ в приближаването до решение на въпроса с България. Двете страни трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да развием капацитет за разбирателство и прошка. Европейските народи се договориха да не забравят, но да си простят в името на бъдещето. Дълбоките разлики и исторически конфликти бяха оставени в миналото заради бъдещето на Европейския съюз. Това е и моето най-голямо желание и ще го следвам докато имам шанс за път към европейско бъдеще", каза премиерът Зоран Заев в обръщение към македонските граждани, излъчено на живо в МИА.

Заев и външният министър Буяр Османи през последните дни твърдят, че е все по-близо постигането на споразумение. Засега обаче българската страна запазва мълчание и няма публично потвърждение, че може да се постигне приближаване на позициите преди заседанието на Съвета по общи въпроси на 8 декември, когато може да бъде разгледана отново преговорната рамка на Северна Македония. 

Той каза, че македонската държавност се основава на антифашизма, но не трябва да се приписват етнически характеристики на фашистката идеология.

Не е поглед към бъдещето, ако днес говорите за фашистка България. Да си простим и да си подадем ръка, каза Заев.

Царска България през 1941 година застава на страната на фашисткия Тристранен пакт, продължи Заев като добави, че никой не е питал българите за мнението им на референдум и не трябва всички българи да се квалифицират като фашисти. Заев допълни, че е била създадена и т.нар. желязна завеса между Югославия и България, което се усеща и днес.

Заев припомни, че "македонската идентичност и език не са тема на преговори" и призова България да признае тази, като каза, македонска реалност.

По отношение на отстраняването на паметниците, за които говори в интервюто, Заев поясни, че те са отстранени съгласно Договора за приятелство и задължението за поддържане на приятелство между двете държави.

"На част от плочите, където пише "българска фашистка ръка", "български фашистки куршум" е оставено "фашистки куршум", "фашистка ръка" и подобно. Затова казваме - да не забравяме, но като прощаваме, да внимаваме. Това е направено на цялата територия на държавата и в най-голяма част за това отговарят общините", заяви Заев, отговряйки на редица журналистически въпроси след днешното си посещение в Крива Паланка, съобщи Сител.

"Позор, оставка"

Според ВМРО-ДПМНЕ обаче Заев подкопава преговорните позиции и европейското бъдеще на Северна Македония.

Партията настоя за оставката му и го нарече "позор за държавата". 

"Няма македонец, който да не се срамува от ухажването на Заев на българското правителство в ущърб на македонските интереси. Зоран Заев продава македонската идентичност, език и история. Зоран Заев се отказа от Гоце Делчев - червената линия на македонската идентичност. От центъра на Скопие Заев каза, че българите са освободители през Втората световна война, и по този начин отъждестви македонските партизани с бандити. Зоран Заев се отказа и потъпка жертвите на Орце Николов, Раде Йовчевски Корчагин, Стив Наумов, Вера Йоцич, Борка Талески, Методия Андонов Ченто и множество други знайни и незнайни герои, дали живота си за свободна Македония", заявиха от ВМРО-ДПМНЕ .

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ  Християн Мицкоски  обвини Заев, че приравнява "македонските борци за независима македонска държава, които са се борили срещу фашисткия окупатор през Втората световна война със същия този окупатор".

Той каза, че това интервю е "първата стъпка от отказа от македонско малцинство" в България" и може да се превърне в "тенденция за промяна на характера и ролята на македонските герои, което е фалшифициране на македонската история".

Мицкоски заяви, че ще бъде "първи в борбата" срещу Заев и правителството му, ако в преговорите с България по някакъв начин бъде засегната македонската идентичност.

София запазва мълчание 

Засега българската страна запазва мълчание и няма публично потвърждение, че може да се постигне приближаване на позициите преди заседанието на Съвета по общи въпроси на 8 декември, когато може да бъде разгледана отново преговорната рамка на Северна Македония. 

Целта на Северна Македония е да се възползва от германското ротационно председателство на ЕС, което изтича в края на годината, за да се придвижи към ЕС под егидата на Берлин. 

Според информация от македонското правителство Скопие вече е изпратило на София ново предложение за изход от задънената улица.

Какво е заложено в него не е ясно, но българското правителство на няколко пъти потвърди, че вижда решението на спора в подписването на нов документ – анекс, декларация или споразумение, който да замени неработещия Договор за добросъседство от 2017 година. 

В интервюто за БГНЕС Заев каза, че Договорът за добросъседство вече ще е закон в Северна Македония, Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Освен това по думите му "България не е фашизъм, а наш приятел". 

"Заявяваме, че нямаме териториални или малцинствени претенции, че името Северна Македония се отнася за Република Северна Македония, затова направихме предложение българските самолети да охраняват македонското небе. Затова обявихме пътна карта, за да поемем ние за себе си ангажименти, които ще имат правен ефект и ще бъдат от полза за гражданите и на Македония, и на България", казва Заев пред БГНЕС.

"Национално и ментално самоубийство"

Бившата депутатка и коалиционен партньор на Зоран Заев Лиляна Поповска от партията ДОМ написа във "Фейсбук", че са изявленията на Заев  са "национално и ментално самоубийство", пише "Вечер", цитиран от БНР.

"Ужас до болка. Ако на ЕС му трябва такова национално и ментално самоубийство, тогава ЕС, такъв какъвто го уважаваме и желаем, е престанал да съществува!? Неприемливи са такива изявления от македонски политици по сериозни въпроси! От чие име говори? Никой няма мандат за това", посочи Поповска.

В същото време министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи смята, че предстоящият период трябва да се използва за връщане на доверието в Договора за приятелство между Република Северна Македония и България, което би позволило провеждането на междуправителствената конференция с ЕС през декември, по време на германското председателство. 

Нерешаването на този въпрос сега според него би оставило дълбоки последици за отношенията между двете страни и за възможността той да бъде решен в бъдеще, пише "Слободен печат".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?