Линдзи Греъм, човекът който шепне на ухото на Тръмп

Линдзи Греъм, човекът който шепне на ухото на Тръмп

"Кажете на Доналд Тръмп да върви по дяволите". "Линдзи Греъм е срам за хората" - Тръмп и Греъм със сигурност не започнаха отношенията си с добър тон, а с пламенни публични изказвания, но в крайна сметка републиканският сенатор успя да накара милиардера да се вслушва в думите му, но понякога не се колебае да му противоречи, пише в коментарен текст Франс прес.

Шейсет и три годишният Линдзи Греъм, който има силно медийно присъствие, във вторник получи ново признание, когато за първи път ръководи заседанието на престижната правосъдна комисия на Сената за изслушване на номинирания от Доналд

Тръмп кандидат за министър на правосъдието Бил Бар.

Заседанията на комисиите се следят внимателно от медиите и това укрепи още повече политическата позиция на Греъм, който от 2003 г. е сенатор от щата Южна Каролина.

Линдзи Греъм заяви пред медийната група "Макклачи", че се надява изслушването на Бар да протече в дух на уважение, а демократите се притесняваха от критиките, отправени от Бар срещу разследването на подозренията за съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия.

"Това е истински ад", възмути се миналия септември Греъм при изслушването на съдия Брет Кавано, който сега вече е член на Върховния съд. С това изказване Греъм потресе Сената след дългите часове, посветени на обвиненията в опит за изнасилване отпреди 35 години, отправени срещу консервативния съдия.

"Ще гласувам за вас и се надявам, че онези, които вярват в справедливостта, също ще гласуват за вас", допълни той, връщайки внезапно надеждата на републиканците, които за известно време си мислеха, че Кавано няма да бъде одобрен заради разтърсващите показания на неговата обвинителка Кристи Блази Форд.

Брет Кавано накрая успя да убеди достатъчно сенатори и влезе във Върховния съд. А Линдзи Греъм, който не трябваше повече да доказва лоялността си, засили позициите си пред Доналд Тръмп, с който оттогава редовно обядва и играе голф.

Сенаторът споделя с президента мнението си чрез многото си изявления за кабелни телевизии, знаейки, че Тръмп много ги следи.

Но все пак Греъм не винаги успява да го убеди във вижданията си.

"Това беше идея на Линдзи, но аз я отхвърлям", заяви например Тръмп в понеделник пред камерите, отхвърляйки предложение за излизане от бюджетната парализа, което беше направил сенаторът предната вечер по телевизия Фокс Нюз.

Консервативен по темата за аборта, но от дълго време известен с по-скоро центристките си позиции за имиграцията и околната среда, републиканският сенатор не се колебае да изразява публично несъгласието си с Тръмп, по-специално по външнополитическите въпроси. Например по въпроса за поведението по отношение на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман след убийството на журналиста Джамал Хашоги или по въпроса за обявено неотдавна американско изтегляне от Сирия.

Нищо общо с обидите и пренебрежителните коментари, които си размениха Греъм и Тръмп по време на първичните избори на републиканците за президентските избори през 2016 г., когато и двамата участваха в надпреварата за номинацията.

"Знаете ли как да върнете величието на Америка? Кажете на Тръмп да върви по дяволите", заяви Греъм през декември 2015 г., подигравайки се с кандидатпрезидентския лозунг на Тръмп.

"Линдзи е истински срам за хората", заяви Тръмп в началото на 2016 г. "Той е един от най-тъпите хора, които съм виждал", добави той.

Отношенията между тях се обтегнаха още повече заради критиките на Тръмп към сенатор Джон Маккейн, с когото Греъм беше голям приятел.

Линдзи Греъм "имаше в миналото истински разногласия с президента, но той признава също, че Доналд Тръмп е президентът на САЩ", обяснява пред Франс прес републиканският сенатор Май Раундс. Греъм сега е един от малкото хора, които "могат да седят с президента и да водят откровена дискусия с него", допълва той.

Линдзи Греъм "досега има по-скоро положително влияние" (върху Тръмп), казва сенаторът Марко Рубио пред Франс прес. "Щастлив съм, че Линдзи говори с Тръмп, най-вече по външнополитическите въпроси", допълва той.

От страната на демократите сенаторът Кори Букър смята, че отношенията с Белия дом на Линдзи Греъм са помогнали да се приеме голямата реформа на съдебната система. "Признателен съм за това", казва той.

Бивш адвокат във военновъздушните сили, боравещ с лекота с хумора и самоиронията, Греъм беше член на Камарата на представителите от 1995 г. до 2003 г.

Греъм е ерген и за него от години се носят слухове, че е хомосексуалист, но той редовно отрича. Миналия октомври например пред сайта за светски новини Ти Ем Зет той каза: "Не знам дали това изобщо интересува някого, но искам да кажа, че не съм гей".  

Споделяне

Още от Свят