Линейките ще пристигат за 8 минути при опасност за живота

Линейките ще пристигат за 8 минути при опасност за живота

Бързината на линейките при отзоваването на адрес ще зависи от кода за спешност - червен, жълт или зелен, според това колко тежко е състоянието на пациента.

При животозастрашаващи състояния на пациентите ще се задейства код "червен" и линейката трябва да пристига при тях до 8 минути и това ще бъде записано в новия стандарт по спешна медицина, който трябва да е готов до края на годината. Това съобщи в понеделник директорът на "Пирогов" и национален консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов.

С код "жълт" ще се обозначават не толкова тежки спешни състояния, като за тях линейката ще трябва да пристигне на място до 20 минути. Със "зелен" код са състояния, в които пациентите могат да изчакат медицинския екип, като се предвижда линейката да пристига и след повече от 20 мин., посочи проф. Миланов.

С категоризирането на пациентите в три групи според тяхната спешност ще се осъществи т. нар "триаж".

В труднодостъпни и отдалечени населени места тези стандарти ще се изпълняват чрез "изнесени" екипи или чрез помощта на въздушен транспорт, посочи Миланов.

Предстои да се разпишат ясни правила и критерии за категоризиране кои случаи в кой от трите кода попадат, както и в кои случаи ще бъде използван авиотранспорт.

Зам.-здравният министър Ваньо Шарков обясни, че здравното министерството има договор с Министерството на отбраната при спешни ситуации, изискващи въздушен транспорт, да бъдат използвани хеликоптерите "Кугър" и самолетът "Спартан".

Здравното министерство плаща за целта около един милион и половина лева годишно.

През февруари лекари от Военномедицинска академия в София летяха с хеликоптер до русенската болница, за да извършат животоспасяваща операция на 33-годишна жена. Пациентката не е можело да бъде транспортирана, а сложната интервенция не е била по силите на тамошния екип. През миналата година пък военният самолет транспортира медицински екип и донор на органи за трансплантация.

В рамките на проекта "Практически увод в лечението на спешните състояния" (ПУЛСС)  са обучени над 5500 лекари, медицински сестри и шофьори от центровете за спешна помощ. Стойността на проекта е 3 730 669 лв. и се финансира по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2007-2014 г.

Споделяне

Още от България