Лингорски обеща приемственост с политиката на Катев по управление на дълга

Новият заместник-министър на финансите Илия Лингорски обеща приемственост с политиката на предшественика си Красимир Катев. Той бе представен днес от министър Милен Велчев след като вчера назначението му бе одобрено от премиера Симеон Сакскобургготски.

Катев ще продължи да работи към министерството като неплатен съветник. Той направи отчет на дейността си като отчете като постижение 10-те индивидуални повишения на кредитния рейтниг на страната, довели до безпрецедентно евтино финансиране от външните и вътрешните капиталови пазари, спадане на рисковата премия при емитиране на дълг, почти двойното нарастване на фискалния резерв и постигнатото трайно намаляване на лихвените разходи.

Според Красимир Катев намаляването на рисковата премия по дълга, покачващият се кредитен рейтинг и успешното приключване на банковата приватизация са довели до отприщване на кредитирането и финансовото посредничество в страната, което от своя страна стимулира вътрешно търсене и икономически растеж.

Катев припомни, че е уместно и целесъобразно използването на част от фискалния резерв за предплащане на част от дълга към МВФ - поне 100-200 милиона евро, на краткосрочен дълг и част от дълга по брейди-облигациите.

Сред оставащите за изпълнение задачи Катев отбеляза продължаването на активните действия за събиране на просрочените вземания на България от трети страни.

Според него преговорите за получаване на дълга от Либия в размер на 54 милиона долара, вървят дискретно. По отношение на Ирак той заяви, че е сигурен, че това, което ще получи България, ще бъде поносимо за Ирак и значително над нулата.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: