Лионел Жоспен вижда Европа


28 май 2001

Френският премиер Лионел Жоспен отхвърли германската идея за европейска федерация и подкрепи формулата, предложена преди години от бившия председател на Еврокомисията Жак Делор за ЕС като "федерация от национални държави", предадоха осведомителните агенции.

Жоспен произнесе реч в Приемния център за чуждестранни журналисти /КАПЕ/ в Париж, в която изложи идеите си за бъдещето на Европа. "Аз не деля Франция от Европа", посочи Жоспен. "Като много други убедени европейци, аз се стремя към Европа, но оставам привързан към моята нация", добави той. Акцентът на речта му е била необходимостта от правителство на еврозоната, данъчна хармонизация и правила за работа на европейско ниво.

Френският премиер призова ЕС да се "предпази от заплахата на еднаквостта и от прилива на културни продукти с един-единствен източник". "Това е основното цивилизационно предизвикателство днес", подчерта той.

Лионел Жоспен отправи и други косвени критики към САЩ, посочва АФП. "Лице в лице срещу изкушенията на едностранната политика, т.е. на закона на силния, и на опростенческите идеи, Европа трябва да е фактор на равновесието в международните отношения", подчерта той. "Европа не иска да е доминиращата сила, но тя може да постави силата си в услуга на ценностите", добави френският премиер. Той остро разкритикува новата администрация във Вашингтон заради позициите ѝ в областта на закрилата на околната среда и борбата с международната финансова престъпност.

Ключовите моменти от речта му са:

  • Правителство на еврозоната - създаване на оперативен фонд, до който всяка страна член ще има достъп, когато икономиката ѝ е засегната от проблемите на глобалната икономика.
  • Данъчна хармонизация - в рамките на ЕС трябва да има единна данъчна система, защото поради различията в националните нива се получава нечестна конкуренция
  • Единни европейски правила за работа
  • Европейска конституция
  • Положението на потребителите в ЕС
  • Единни европейски полицейски сили
  • Европа на националните държави

В коментар за идеята на германския канцлер Герхард Шрьодер за превръщането на ЕС във федерация Лионел Жоспен отбеляза, че тя е "силно вдъхновена" от политическата система в Германия. "Франция, както и други европейски страни, не може да приеме подобен статут или такава идея за федерация", подчерта френският премиер.

Той изтъкна, че триъгълникът на европейските институции - Еврокомисия, Съвет на министрите и Европарламент, трябва да се запази, но същевременно призна, че е необходимо те да еволюират. Според него може да се помисли за създаването на постоянен Съвет на министрите, за упълномощаването на Европейския съвет /държавните и правителствени ръководители на страните-членки/ да разпуска Европейския парламент по предложение на Еврокомисията или на страните-членки, както и за излъчване на председателя на Еврокомисията от партията с мнозинство в Европарламента.
Френският премиер посочи, че този институционен проект описва перспективата за европейска конституция, каквато той би подкрепил.

Лионел Жоспен защити и ролята на националните парламенти в обединена Европа. Той предложи да се учреди "постоянна конференция на парламентите или Конгрес, който да изпълнява същинска политическа роля".

Жоспен, който излага толкова подробно възгледите си за бъдещето на Европа цяла година след началото на дебата, отбеляза, че отделните национални държави в Европа трябва да се запазят като части на едно сплотено цяло.

През май миналата година Фишер повдигна въпроса за бъдещето на ЕС, като изложи идеята си за федерална Европа, в която страните-членки да прехвърлят още по-голяма част от суверенитета си към съюзните институции в Брюксел. Тази година и германският канцлер Шрьодер защити федералната идея, като предложи засилване на правомощията на Еврокомисията, пряк избор на нейния председател и двукамерен Европарламент.

Споделяне

Още от Форум