Липса на ключова ДНК-експертиза блокира дело за жестоко убийство в София

Прокурорът по делото: Това е дребен пропуск

Антон Ангелов и Янка Младенова, Сн: БГНЕС/Гергана Костадинова

Софийският градски съд не успя да приключи делото за убийството на 19-годишната Севиля Райчева заради липсата на ДНК-експертиза на следите по основни доказателства в процеса, стана ясно в сряда по време на заседанието на съда.

Момичето бе убито на 13 май следобед в столичния квартал "Люлин". По време на разследването полицията е установила, че Севиля Райчева, която страдала от шизофрения, е била намушкана над 40 пъти в дома си от двамата подсъдими Антон Ангелов и Янка Младенова на по 17 години.

Според обвинителния акт двамата са взели решения да оберат дома на Райчева, с която са били познати. Те решили да отвлекат вниманието ѝ, като влезли в апартамента с мотива, че били жадни и поискали вода. Севиля обаче видяла, че крадат и след като се опитала да ги спре, била убита с кухненски ножове.

В дома на убитата е намерена кръв от извършителите, а по ръцете им имало рани. Четири дни след убийството двамата са арестувани и след множество противоречиви показания правят пълни самопризнания за престъплението.

Въпреки множеството доказателства делото не може да приключи вече 15 месеца след убийството.

Съдията от Софийския градски съд Андрей Ангелов разпореди да бъде направен ДНК-анализ на неизследвани кървави петна по две дамски блузи, както и сравнение между прободните рани на тялото на Севиля и трите ножа, намерени в дома ѝ.

Прокурор Ангел Попколев, който е обвинител по делото от едва една седмица, обясни, че липсата на ДНК-експертиза на веществените доказателства е "дребен пропуск".

"Това са въпроси, които са възникнали в хода на съдебното следствие”, допълни Попколев.

До 21 септември експертите трябва да разберат дали раните по тялото на Райчева съответстват на трите ножа, които са доказателствените материали по делото. По-рано е било открито, че няма пръстови отпечатъци върху ножа, намерен на местопрестъплението. Не е ясна и причината за смъртта, дали тя е била мъчителна и колко време е продължила агонията на жертвата..Съдът е поискал и допълнителна съдебно-медицинска експертиза на трупа на момичето.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?