Липса на пари и политически натиск тормозели кметовете

Липса на пари и политически натиск тормозели кметовете

Загриженост за икономическото и социално положение на българските общини, които работели в конфронтационна среда, изрази лидерът на БСП Сергей Станишев след края на Националното съвещание на партията с представители на БСП в местната власт. Това съобщиха от пресцентъра на червената партия в неделя.

Социалистите настояват за незабавни действия към финансовото стабилизиране на общините чрез преразпределяне на приходите от данъците на физическите лица. Имало дори идея представители на левицата в местната власт да заминат за Брюксел, където да информират ЕК за проблемите, с които се сблъскват в работата си с еврофондовете и финансирането, каза Станишев.

Той отбеляза, че собствените приходи на общините намаляват, а в същото време държавната субсидия за местните власти е с 200 млн. лв. по-ниска в сравнение с 2009 г. В резултат на това се очаква към средата на годината общините да влязат в структурен дефицит от около 600 млн. лв., прогнозират социалистите. Такъв недостиг вече се забелязвал в 130 общини, каза кметът на Перник Росица Янакиева.

Общините ще бъдат неспособни да изпълняват свои основни местни дейности. Ще бъдат затруднени в социалните си ангажименти към детските градини и в политиките си в подкрепа на безработните, смята и червеният лидер.

По думите му кметовете като бенефициенти на 60% от средствата по европейските програми настояват спешно да се съкратят и облекчат административните процедури, редовно да се плащат парите по европроектите и да се осигури достъп на всички общини до фонда “ФЛАГ“, който трябваше да съфинансира общински проекти, кандидатстващи за евросредства.

Според Станишев в момента се върви към централизация на местната власт чрез политически натиск, а в същото време на кметовете се прехвърлят нови ангажименти, включително за безработицата, която по думите му е нараснала двойна спрямо 2009 г.

Социалистическият лидер припомни на премиера Бойко Борисов обещанието му да предостави на общините 50 на сто от събирания данък от доходите на физическите лица. “Очакваме ако има последователност, това да се изпълни”, отбеляза Станишев.

“Не приемаме политическия натиск, който систематично се оказва върху кметовете”, заяви още Станишев. По думите му, няма община, в която едновременно да не текат няколко десетки проверки. Лидерът на БСП заяви, че контрол е необходим, но той трябва да бъде принципен, а не селективен.

В момента работата на администрацията е блокирана, смята той. “Никой не смее да поеме никаква отговорност. Всички се страхуват. Хората в администрацията се шегуват, че всеки подпис е крачка към затвора”, допълни Станишев.

Според лидера на БСП управляващите се стремят към служебна победа на следващите избори през 2011 година. Той приветства високия дух, който демонстрират кметовете от левицата. “Те разбират, че са подложени на натиск. Но въпреки това един от тях отбеляза – на всяка пожарна ѝ свършва водата”, заяви Станишев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?