Липса на пари за противоградови ракети застрашава 13 млн. дка ниви

Снимка: БГНЕС

Близо 13 млн. дка със земеделска продукция са застрашени, тъй като Агенцията за борба с градушките ред този година има много нисък бюджет и вече е изчерпват противоградните си реакути

 

Агенцията "Борба с градушките" се нуждае от допълнителни пари за купуване на още противоградни ракети и затова на 13 юни поискала от Министерския съвет и финансовото ведомство корекция на бюджета на агроминистерството, за да може то да се разплати с доставчика на противоградовите ракети. Искаеените пари били 2 млн. лв., но отговор на заявката още не е даден, обясни на специална пресконференция шефът на агенцията Николай Николов.

 

По думите му вчера министър Димитър Греков е потвърдил, че агенцията ще може да разполага с 1.2 млн. лева. Тези средства са за купуването на нови ракети, въпреки че на фирмата производител не са платени 2.5 млн. лева за предишни количества.

 

"Тези средства бяха одобрени, но не бяха разплатени", каза още Николов.

 

По думите му това води до невъзможност да поискат нови количества, с които да извършва дейност си и може да доведе до преустановяване на работата на агенцията. "Това ще постави в опасност близо 13 млн. декара земеделска продукция", подчерта той и допълни, че ако в рамките на 3 дни агенцията не получи уверение, че ще получи средства, може да се наложи да преустанови дейността си.

Споделяне

Още от Бизнес