Според лекари и пациенти

Липса на политика е причината за малкия брой трансплантации у нас

Липса на политика е причината за малкия брой трансплантации у нас

Слаба и лоша организация на донорския процес в България e причината за малкия брой трансплантации у нас през последните две години. Около това становище се обединиха лекари и пациенти при отбелязването на Световния ден на донорството в болницата "Света Екатерина".

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантациите чакащите за трансплантация на бъбрек са 902 души, за черен дроб чакат 42 души, за сърце – 30, а за бял дроб- петима. Същевременно през миналата година е имало само 4 трупни донора, а през тази – едва два.

От Алианса на трансплантираните призоваха във вторник за преосмисляне на националната политика в сферата на донорството и трансплантациите, както и изясняване на ролята и отговорностите на Изпълнителната агенция по трансплантациите в този процес.

Националният консултант по трансплантология проф. Никола Владов коментира, че няма желание от страна на донорските бази и Агенцията по трансплантациите този процес да се развива по най-добрия начин. “Това включва както ходене по донорските бази и говорене с близките на пациентите в мозъчна смърт, така и търсене на донорите в реанимациите“, посочи той.

“Донорството трябва да бъде подкрепяно от държавата, а и не случайно последната директива по здравеопазване на ЕС е насочена към подобряване на качеството на донорството и трансплантациите“, коментира Владов.

Директор на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев съобщи, че в Европа 56 000 души се нуждаят от трансплантация на органи, тъкани и клетки като 12 от тях умират всеки ден.

Начев обясни, че годишно в болницата между пет и десет пациенти се нуждаят от поставяне на изкуствено сърце, но има възможност да се направи операция едва на един. “Едно изкуствено сърце струва 160 хиляди лева, като за този пациент то все още не е платено от Министерството на здравеопазването, въпреки че имаме уверението за това още от бившия министър Стефан Константинов“, каза Начев.

Той коментира, че в развитите страни се чака средно между четири и шест месеца за трансплантация, докато у нас такава статистика няма и всичко е въпрос на късмет. За някои пациенти обаче чакането продължава с години.

В листата на чакащите на болницата са записани 28 пациенти, сред които е имало и две деца, които обаче са починали, съобщи кардиологът от “Света Екатерина“ д-р Незабравка Чилингирова.

Споделяне

Още по темата

Още от България