Липса на тонер за копирните машини бави предаването на секционните протоколи

сн. БГНЕС

Застъпниците на много партии, които участват в паралелното преброяване, не могат да вземат копие от протоколите в секционни избирателни комисии (СИК) поради проблеми с тонера на копирните машини. Това съобщиха пред Mediapool представители на различни партии към 23 ч. в неделя.

Оказва се, че тонерът е свършил преди да бъдат разпечатани всички копия от протоколите, които според закона трябва да бъдат предадени на всяка партия. Според някои предположения причината е, че копирните машини са били заредени само с тестовото количество мастило, което стандартно е между 30 и 50 процента от касетата. Не е ясно дали Министерският съвет, който имаше грижата да осигури ксероксите, е спестил поръчката за консумативи, или доставчикът "Техномаркет" не е доставил такива.

На някои места общинските администрации реагират своевременно и доставят нови тонер касети, но като цяло процесът се бави и редица секционни комисии не могат да се разпуснат.

Това означава, че познатата от предишни парламентарни избори утежнена процедура на предаване на протоколите в районните избирателни комисии (РИК) ще се повтори и този път, но може би ще бъде съпътствана от още по-голям хаос.

На всички парламентарни избори сега, заради забавяне при приемането на протоколите членове на СИК масово ги изхвърляха пред РИК и са си тръгвали изтощени от умора и безсъние в ранните часове на следизборния ден.

Малко преди полунощ стана ясно, че от 121 секции в Благоевград, в 65 няма тонер. За Търговище секциите, които очакват тонер, са пет. В Кюстендил от общо 280 секции без тонер са 49. За Перник има проблем в пет секции. Проблеми има и в Хасково, но все още се уточнява в кои секции.

Главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков отхвърли информациите, че масово в секционните комисии не достига тонер.

"Необяснима е паниката, която се създава, Бяха взети всички мерки за осигуряване на консумативи. Изненада будят в мен някои изнесените информации. Например беше съобщено, че от 400 секции в Русе общо 200 нямат консумативи. В същото време по данни на областната управа само 4 са нямали и те са обслужени", обясни Желязков и настоя, че при изчерпване на тонера, то той е бил доставян в рамките на половин час.

"Към настоящия момент са обслужени всички, които са поискали тонер. Искам да напомня, че кметовете на общини носят отговорност за правилната експлоатация на копирната техника. Тонерът беше поръчан само за разпечатването на протоколи. Ние имаме данни, че са копирани и други материали", каза главният секретар на Министерския съвет.

Желязков похвали кмета на София, че няма нито един сигнал за неосигурен консуматив в София.

По-рано в неделя ЦИК предупреди, че официалното обявяване на изборните резултати най-вероятно ще се забави, тъй като се очаква забавяне при предаването на секционните протоколи, заради новото изискване на тези избори да се правят ксерокопия. Говорителката на ЦИК Ралица Негенцова каза, че ако на предишни избори това е ставало до към 2.00 часа през нощта, сега това може да се случи най-вероятно в ранните сутрешни часове.

Гласуването приключва в 20:00 часа и секциите се затварят, ако пред тях няма чакащи избиратели с предадени паспорти на председателите на секционните комисии. Точна информация за това в кои секции в страната ще има такова удължаване на времето за гласуване в ЦИК ще получат към 21.00 - 21.30 часа, каза Негенцова.

Първите данни от гласуването ще бъдат обобщени най-вероятно през нощта, каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

ЦИК трябва да обясни защо изборният ден завърши над два часа след предварително обявеното, заявиха социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев в студиото на бТВ. Според тях това не се е случвало досега. Ако се е налагало удължаване на изборния ден, представител на ЦИК е съобщавал това предварително.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013