Липса на желаещи да кредитират "Булгаргаз" застрашава газовите доставки

Липса на желаещи да кредитират "Булгаргаз" застрашава газовите доставки

Не е сигурно дали държавният газов доставчик "Булгаргаз" ще успее да осигури сумата за авансовото плащане на следващата месечна доставка от "Газпром", след като за втори път в рамките на половин година банките отказват да дадат заем на дружеството, чиито средства се оказаха блокирани в "Корпоративна търговска банка".

Сегашният опит за осигуряване на 140 млн. лв. чрез договаряне с определени банки обаче се е провалил, става ясно от регистъра на обществените поръчки. През юни обявена поръчка за избор на кредитираща институция, която да предостави 90 млн. лв., също се провали, след като нито един кандидат не заяви участие.

"Булгаргаз" има блокирани 17.336 млн. лв. в КТБ, което представлява 98 на сто от средствата на компанията, обяви малко преди да сдаде поста си служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Тогава той коментира, че газовото дружество едвам е събрало пари да плати авансово на "Газпром" за ноемврийските доставки на синьо гориво. Щонов призна, че има реална опасност, ако топлофикациите не започнат да си плащат огромните дългове към "Булгаргаз", компанията да не успее да плати за доставките през декември.

За справяне на проблема с наличието на пари в газовото дружество, в началото на есента бе обсъждано даването на вътрешен заем от компанията майка "Български енергиен холдинг", но до тази мярка не се стигна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?