Липсата на алтернатива за лидер на ДСБ е “абсурдна” и “потискаща”

Липсата на алтернатива за лидер на ДСБ е “абсурдна” и “потискаща”

Аз няма да издигам кандидатурата си за лидер на ДСБ, но “партията видимо не генерира друга алтернатива”, заяви Иван Костов в четвъртък, ден преди извънредното Национално събрание на партията. То бе свикано след провала на ДСБ в изборите за Европейски парламент през май, когато партията регистрира пореден неуспех и ръководството подаде оставка. Самият Иван Костов каза миналия месец, че е готов да се оттегли, ако е пречка за по-нататъшното единодействие на десницата.

На проведените дискусии с членове и симпатизанти обаче стана ясно, че ДСБ възнамерява да преизбере Иван Костов. “Тази безалтернативност и липсата на възможности да се продължи по друг начин за мен е абсурдна и силно потискаща”, коментира той в предаването “Пресклуб” на БНТ.

“Но, от друга страна, идват местни избори и моята дилема утре ще бъде как ще постъпя, ако  въпреки всичко се окаже, че такава алтернатива дори на събранието не се появи. Това е моят проблем, признавам си го”, каза Костов.

Дилемата пред ДСБ е в каква степен да останат верни на ценностите си и на програмните си документи, в които се обявяват срещу фасадната демокрация, срещу мафията, която стои отзад и т.н., и да намерят все пак разумен път към участие във властта, посочи Костов.

“В този клубен състав, ние не сме заплаха за мафията, очевидно сме много малко. Така че това е нашият проблем. И предстои да бъде намерено решение...Трябва да се намери здрав компромис в това отношение”, допълни той.

Костов обясни, че когато обявяваш принципи и ценности и в тяхно име се формира цялото ти поведение, “разбира се, си плащаш цената”.

Той каза, че гласовете са за “много сериозна и дълбока промяна” в  ръководството. “Исканията са за повече хора извън парламентарната група. За привличане на хора с друга експертиза, извън тази, която ние имаме, например в сферата на религиозните общности, където са консервативните хора, в сферата на земеделието, фермерските среди и т.н., които тепърва ще стават изключително важни за България и където ще се наблюдават най-бързите процеси на икономическо оживление вследствие възстановяване на цената на земята и доходността от нея”, каза Костов.

Освен избор на Национално ръководство проектът за дневен ред на партийния форум на ДСБ включва политически доклад на Иван Костов, финансов отчет на националния ковчежник на партията, промени в устава, избор на вътрешнопартиен защитник, както и попълване състава на вътрешнопратийния арбитраж, съобщи медиа-центърът на ДСБ.

Споделяне

Още от България