Липсата на колани увеличава броя на жертвите при катастрофи с автобуси

Промяна в закона и ефективен контрол поиска специалист по ПТП

Владимир Тодоров. Снимка: БГНЕС

Броят на жертвите при катастрофи с автобуси се увеличава заради липсата или неизползването на предпазни колани в превозното средство, коментира в петък шефът на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров.

"За съжаление в България колани за пътниците в автобусите не се ползват. Това е причина за големия брой загинали в автобусни катастрофи. Защото, когато се наклони превозното средство, жертвите са затова, че част от тях изпадат от автобуса и той ги затиска. Иначе това нямаше да се случи", заяви дългогодишният експерт по пътно-транспортни произшествия, цитиран от "Клуб Z".

Тодоров припомни, че действащото законодателство все още допуска по пътищата да се движат и автобуси, които не разполагат с предпазни колани. Използването им е задължително само в тези, които фабрично са снабдени с тях, но ефективен контрол така или иначе не се упражнява.

"Аз общо взето не съм чувал Пътна полиция да спре автобус и да провери пътниците дали са с колани", отбеляза Владимир Тодоров, уточнявайки, че контролът би трябвало да идва от две посоки – фирмата превозвач и органите на МВР.

В тази връзка шефът на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи призова управляващите да предприемат законодателна промяна и "независимо от протестите на превозвачите" всички междуградски линии да се движат със задължителни колани на пътниците. Освен това според Тодоров трябва да се предвидят работеща система за контрол и видеорегитстратори, за да се виждат причините за катастрофите.

"За съжаление, в последните месеци имахме катастрофи – на Микре, имахме катастрофа на магистрала "Тракия" с автобус, те зачестяват", посочи експертът, подчертавайки, че "в много от тези катастрофи, ако пътниците бяха с колани, голяма част щяха да са живи".

Той се обърна и към пострадалите в подобни катастрофи, напомняйки им, че имат право на обезщетения по два типа застраховки – "Злополука на местата", и "Гражданска отговорност".

"Застраховката "Злополука на местата" е доста ограничена в своя обхват, докато "Гражданска отговорност" покрива много по-широк спектър. Моят съвет е пострадалите да си събират всички документи – от болничния престой, от медицински и да се обръщат към нас са за безплатни консултации", призова председателят на асоциацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България