Липсващи бюлетини и опорочен вот задълбочават съмненията около смяната на властта в МУ

Вихра Миланова обжалва свалянето й и остава начело на Медицинския университет

Проф. Вихра Миланова

Съмненията около законността на смененото ректорско ръководство в Медицинския университет-София се задълбочават, след като в сряда участници в Общото събрание обявиха, че в гласуването са участвали подставени лица, а изпратените от Министерството на образованието проверяващи не са открили в Ректората бюлетините и протоколите от избора.

Легитимността на проведения избор е спорна и заради това, че срещу организирането му, самото му провеждане и решенията от него има жалби в съда и отстранената преди ден Вихра Миланова твърди, че до произнасянето му тя остава начело на висшето училище.

Преди ден при заключени врати и с полицейска охрана Общото събрание на Медицинския университет, свикано от кръгове около бившия ректор Ваньо Митев, който е разследван за злоупотреби, свали Миланова от поста и на нейно място избра бившия директор на Майчин дом Виктор Златков.

Вихра Миланова: До произнасянето на съда аз съм законният ректор

Миланова обяви в сряда, че оспорва отзоваването си и избора за неин приемник на проф. Виктор Златков в съда и ще продължи да изпълнява длъжността си до неговото произнасяне.

Миланова обясни, че има подадени жалби за неспазване на Административно-процесуалния кодекс и Закона за висшето образование по отношение на свикването на Общото събрание на университета. Освен това се чака протоколът от вчерашното събрание, въз основа на който ще бъдат обжалвани решенията от заседанието.

“Докато съдът се произнесе, законният ректор съм аз“, каза Миланова. По думите ѝ случилото се е “резултат на едномесечен натиск върху преподавателите в Медицинския университет, който предизвика страх в тях“.

Във вота са участвали хора без право на глас

По информация на очевидци във вчерашното гласуване са участвали хора, които не са членове на Общото събрание. Това твърди и директорът на университетската Александровска болница Костадин Ангелов, който е поддръжник на Миланова и във вторник беше изведен от заседанието с охрана, въпреки че е член на Общото събрание.

Ангелов заяви, че в залата е имало подставени лица, както и хора, занимаващи се с набирането на студенти и с реклама на Медицинския университет, които нямат нищо общо с Общото събрание. Освен това Ангелов твърди, че той и други членове на Общото събрание не са получили покани за него.

“Човек, който не работи в МУ-София дирижираше какво да се прави, не намирам това за демократично. Обадиха ми се омерзени колеги, които казаха, че това е крахът на университета“, коментира Ангелов.

Той визира действията на проф. Алексей Алексеев, бивш главен секретар на университета и дясна ръка на бившия ректор Ваньо Митев, който е нареждал кой да бъде допускан, както и делегатите да не говорят с медиите.

Според Ангелов нито един от членовете на събранието не е гласувал то да е закрито за обществеността и медиите.

Бюлетините и протоколите от проведения избор липсват

Министърът на образованието Меглена Кунева пък се ангажира с проверка на начина на провеждане на скандалното Общо събрание. “Начинът, по който беше проведено Общото събрание на Медицинския университет в София - с охрана и при заключени врати, е неприемлив“, коментира тя.

"Университетите имат академична автономия и сами избират органите си на управление. МОН не може да се намесва в този процес. Аз обаче ще направя проверка на общо основание, като се позова на Закона за висше образование, на начина на провеждане на Общото събрание. Трябва да установим има ли нарушение на нормативната уредба и да направим всичко възможно да запазим престижа на Медицинския университет. Споровете около него ще продължат и ще го разтърсят из основи. Това за нас не е добре", коментира Кунева.

Когато изпратените от МОН проверяващи обаче пристигнали в университета във вторник, станало ясно, че бюлетините и протоколите от отзоваването на Миланова и проведения избор на нов ректор ги няма в Ректората на университета. Източници от университета твърдят, че документацията е отнесена от бившия главен секретар Алексей Алексеев, което е предпоставка за манипулиране на вота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?