Липсващи указания за ползването на детските атракциони установи проверка в София

Архивна снимка БГНЕС

Над 25 атракционни съоръжения в 11 увеселителни обекта са били проверени до обяд в неделя от инспектори на Комисията за защита на потребителите (КЗП) при масираните проверки в столичните паркове, започнали същия сен. Това съобщи пресцентърът на Комисията.

Сред проверените съоръжения са надуваеми пързалки и замъци, бънджита, влакчета и др.

За две от тях е липсвала информация за минималната възраст и максималната височина на децата, които могат да ги ползват, както и забрана за носене на остри и обемисти предмети и за сядане, коленичене или стоене на парапетите и страничните стени на съоръжението. Предстои да бъде представена техническата документация за част от съоръженията. Установените обстоятелства при инспекциите до момента позволяват да бъде направено заключението, че няма сериозни нарушения при предоставянето на тези услуги от проверените обекти.

Експертите на комисията посъветваха родителите да обръщат внимание на информацията, която се предоставя за съоръженията, а ако липсва такава - да не допускат децата им да ги ползват. Акцията в столицата продължава до края на деня, а кампанията ще бъде актуална до края на лятото на територията на цялата страна.

От началото на юни се проверява и безопасността на скейтбордове, ролери, скутери и други стоки, които са предпочитани от децата през летните дни и ваканцията.

Споделяне

Още от България