На път е да стане "драма"

Липсващият указ за Марин може да върне гражданството на изгонения мафиот Циганов

Липсващият указ за Марин може да върне гражданството на изгонения мафиот Циганов

Липсващият указ за упълномощаване на бившия вицепрезидент Ангел Марин вече започва да поражда скандални правни последици като тази да бъде върнато българското гражданство на изгонения от страната руски мафиот Константин Циганов. Върховният административен съд (ВАС) изиска от президентство указа, за да реши дали Ангел Марин е имал право по конституция да отнеме натурализацията на руснака. Ако такъв документ няма, ВАС задължава държавния глава да отговори изрично в писмена форма.

Преди ден президентът Росен Плевнелиев заяви, че казусът с липсващия указ за упълномощаване на Марин не е толкова голяма драма за каквато се представя. Миналата седмица се разбра, че за втория мандат на Ангел Марин като вицепрезидент липсва указ за упълномощаването му от бившия президент Георги Първанов за помилванията, даването и отнемането на българско гражданство.

"Категорично заявявам, че информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Първанов и вицепрезидентът Марин, както и техните юридически съветници и екипи, са били категорични, че не е имало нужда от издаване на нов указ", коментира във вторник Плевнелиев.

Според други юристи обаче издаването на указ е било задължително. Президентът каза още, че казусът ще се реши с произнасянето на Върховния административен съд, който вече е бил сезиран по жалба на гражданин. Както стана ясно в сряда, същото съдилище изиска писмен отговор от Плевнелиев за липсващия указ на предшественика му.

Гражданството на Циганов е отнето от бившия вицепрезидент Ангел Марин в началото на 2010 година, след което ВАС позволи екстрадицията му в Русия.

След като 16 години се е укривал в България, през юли 2011 г. Циганов се завръща в Русия.

Циганов е сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало.

Той обжалва решение на Административен съд-София град, който е оставил без разглеждане жалбата му за обявяване на нищожността на указа на Марин от 12 март 2010 г., с който е отменена натурализацията му и е прекратено производството по делото. Според адвокатите на Циганов решението е неправилно, защото противоречи на материалния закон, постановено е при съществено нарушение на съдопроизводствените правила.

Името му отново се завъртя в новините през последния месец, след като в. "Галерия" публикува снимка от 2008 г., на която се вижда как премиерът Бойко Борисов (тогава кмет на София) се здрависва на футболно игрище с руския мафиот, който по това време е обявен за международно издирване. Вестникът писа, че мачът, в който участват Борисов и Циганов, е спонсориран с 50 000 лв. от руския мафиот, а Борисов е знаел отлично срещу кого излиза на терена, защото е бил информиран като главен секретар на МВР (пост, който Борисов заемаше от есента на 2001 до есента на 2005 година).

Министър-председателят заяви, че не познава руснака, а информацията е "компромат". Нито го знам, нито го познавам, заяви Борисов без да отрича, че двамата са играли футбол заедно.

Споделяне

Още по темата

Още от България