Опозицията не приема "обоснованото предположение" на Цветан Цветанов

Липсват доказателства, а Цветанов не може да бъде източник на информация

ГЕРБ: Не ни чака трета световна война, не сме посочили военното крило на Хизбула

Сн. БГНЕС

Опозицията обяви, че "обоснованото предположение" на Цветан Цветанов, че военното крило на Хизбула стои зад атентата в Бургас не е подкрепено с доказателства, плод на външен натиск, а управляващите трябва да обяснят какви мерки са предприели, за да гарантират сигурността на българските граждани.

Според БСП правителството е предприело "изключително рисково действие", а според "България на гражданите" на Меглена Кунева то е пренесло практиката да се посочват виновни без да бъдат изправяни пред правосъдието и на международно ниво. Лидерът на ДСБ Иван Костов не приема вътрешният министър като източник на информация и призова премиерът да даде обяснение по темата в парламента. От "Атака" обявиха, че твърдението на управляващите не е подкрепено от доказателства, а от ДПС призоваха България да следва общата политика на ЕС.

 

От ГЕРБ отхвърлиха критиките, като председателят на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев заяви, че "не ни чака никаква трета световна война", а изявлението на Цветан Цветанов е "необходимо и закономерно".

 

"Ние трябва да вземем отношение, а не - да се крием. Когато е извършено някакво престъпление, и има доказателства, законът не ни позволява да огласяваме тези доказателства. За мен тези доказателства са съществени", каза още Велчев.

 

В същото време депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров заяви, че не е чул, че "сме обявили, че организаторът на този атентат е "Хизбула", нито военното крило на "Хизбула", нито Иран, което вече съвсем. . . конспирацията стана съвсем тежка, чак стигнахме до Иран. . .".

 

"Това, което направихме вчера, е това, което българското общество, както и опозицията всъщност, призоваваха още от първия ден на атентата, а именно да се даде информация кой го е организирал, как го е организирал. Така че това, което ние направихме, е, че вече има. . . данните, които до този момент са неоспорими. Но една организация, това, че един техен член е извършил такъв атентат, съвсем не означава, че веднага се слага знак на равенство, че едва ли не има такава заповед, да речем, и е организирано от тази организация", каза Димитров пред бТВ.

 

БСП: Без доказателства, под външен натиск

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че правителството влиза в "една международна политическа игра по един безотговорен начин, без да калкулира последствията".

 

"Нито една парламентарна група, освен тази на ГЕРБ, не подкрепи становището на правителството за оповестяване на резултатите от разследването на атентата. Не веднъж българското правителство заяви, че ще оповести резултати само при безспорни доказателства, които ще издържат в съда. Тази линия претърпя обрат и е продиктувана от резултата не на неоспорими доказателства, а на външен натиск", каза Станишев.

 

Костов: Най-неубедителният човек не може да бъде източник на информация

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска премиерът Бойко Борисов да обясни пред парламента какви мерки ще вземе след обявяване на резултати от разследването на атентата в Бургас.

 

"Ние сме в състояние на появи на нови рискове за националната сигурност. За първи път дискусия от заседание на КСНС се пренася в парламента и причината е, че липсва консенсус”, заяви Костов.

 

"Цветан Цветанов излиза - и нещо казва. Не президентът е обявил позицията на Консултативния съвет, не премиерът, а онзи, който публично се е провалил в изявленията си. Това показва - колко дълбока е слабостта в ГЕРБ. Най-неубедителният човек в нашите очи не може да бъде сериозен източник на такава информация. Още повече, че е предизвикал масови притеснения относно косвения характер на доказателствата”, коментира Костов.

 

"Има невъзможност да се прецени - кой е автентичният говорител в този случай. Няма ли органи в Република България – няма ли прокурор, няма ли следствие, има ли отговорни лица, които трябва да познават в детайли тази информация и като професионалисти да я оповестят. Тези доказателства, които г-н Цветанов размахва, застава ли прокурор зад тях? Ще застане ли пред съда българският прокурор и да ги посочи като съпричастни към Хизбула. Защо в страната никой не си върши работата? Ето колко дълбока е кризата в съдебната система”, заяви Костов.

 

Меглена Кунева: Сочат се виновни без да бъдат изправяни пред правосъдието

 

Лидерът на движение "България на гражданите" Меглена Кунева заяви, че най-важният въпрос е как се гарантира сигурността в страната.

 

"Начинът да се сочат виновни без да са изправени пред правосъдието се прехвърля на международна почва. Липсват ни изказванията на политическите лидери, които са били на заседанието и като членове на КСНС носят отговорност за решението. За българските граждани е важно да знаят дали и кога виновните за атентата ще бъдат изправени пред правосъдието? Ето причината ЕС да е толкова непримирим към нашата организирана престъпност. Защото тя е инфраструктурата на тероризма", каза Кунева.

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че няма нито едно доказателство, че извършители на атентата в Бургас са от Хизбула. Според него доказателствата на Цветанов са "абсолютна нула".

 

"Цветанов и Борисов бяха на посещение в САЩ. По това време външният министър беше на посещение в Израел. Той беше казал, че който удря по Израел, удря по България. За първи път чувам - да са се слели тези държави. От чие име го казва той, кой го е упълномощил? Ние сме в много опасна ситуация", каза Сидеров.

 

ДПС: България да се придържа към общите позиции на ЕС

 

Председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан, заяви, че "националният интерес на България, интересът на всички български граждани ще бъде защитен само тогава, когато българското правителство в своите решения и оценки по теми, засягащи сигурността на страна, се придържа плътно към общите решения и оценки в рамките на Европейския съюз".

 

"Препоръчваме на българското правителство - да се придържа стриктно към общите оценки и решения на ЕС тогава, когато ЕС стигне до тези общи оценки и решения. Индивидуализираните позиции на българската държава пораждат потенциален риск за сигурността на България и на нейните граждани. Тероризмът е глобално предизвикателство. Нито една държава не може да се осмисли като остров на сигурността", каза Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?