Липсват достатъчно данни за влиянието на ваксините срещу опасните щамове

Липсват достатъчно данни за влиянието на ваксините срещу опасните щамове

Засега няма достатъчно данни за влиянието на ваксините при разновидностите на коронавируса. Това заявиха днес експерти пред комисията на Европейския парламент по околната среда, общественото здраве и сигурността на храните, предава БТА от Брюксел.

В ЕС се наблюдават три опасни вирусни щама - британски, южноафрикански и бразилски, отчете Бруно Чанчо от Европейския център за предотвратяване и овладяване на заболяванията. Той отбеляза, че британският щам, който е близо два пъти по-заразен от първоначалния вирус, е разпространен навсякъде в ЕС.

По неговите думи южноафриканският щам се наблюдава в 18 европейски страни и показва с 50 на сто по-висока вероятност от зараза. Той добави, че за тези два щама не е известно дали причиняват по-тежко заболяване. Чанчо допълни, че бразилският щам е открит в девет страни от ЕС и за него има данни, че е по-заразен и често предизвиква повторно заболяване при имунизираните.

Марко Кавалери от Европейската агенция по лекарствата посочи, че според първоначални и неизчерпателни данни ваксината на AstraZeneca не действа при южноафриканския щам. По неговите думи препаратът на Pfizer вероятно действа срещу този щам, а ваксините на Janssen и Novavax показват много добри резултати срещу тази разновидност на вируса.

Катрин О'Брайън от Световната здравна организация поясни, че някои от прилаганите вече ваксини не дават достатъчен отговор на някои от щамовете. По нейните думи данните засега са крайно недостатъчни. О'Брайън отбеляза, че по данни от Южна Африка ваксината на AstraZeneca е помогнала едва в 22 на сто от случаите, ваксината на Janssen - при 57 на сто от имунизираните, а за препаратите на Pfizer и Moderna засега няма яснота.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?