Липсват лекарства за онкологично болни

Липсват лекарства за онкологично болни
В Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) в последните дни са зачестили сигналите от пациенти с онкологични заболявания за липса на необходимите им лекарства. По наредба онкологичните диспансери са крайни получатели на скъпоструващи лекарства по централна доставка от здравното министерство. Пациенти от София, Търговище, Шумен и Видин обаче са сигнализирали в ЦЗПЗ, че в градските онкологични диспансери липсват препаратите "Фемара", "Золадекс" и "Аромазин".

За всички случаи ЦЗПЗ е изпратил писма до Министерството на здравеопазването. Оттам са отговорили, че в най-кратки срокове ще бъде извършена доставка на липсващите медикаменти. В момента тече процедура по договаряне на лекарствата по Наредба 34 за 2009 година. За част от медикаментите не са сключени договори и е обявена допълнителна процедура.

От ЦЗПЗ обясниха, че в случаите, когато, за да не се прекъсва лечението, пациентите са закупили със собствени средства липсващото лекарство, те имат право на иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Така разхоите могат да им бъдат възстановени, както и да бъдат обезщетени за нанесени неимуществени вреди.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?