Липсват още 1 трилион евро за справяне с коронакризата в ЕС

Отпуснатите досега 500 млрд. евро са крайно недостатъчни, смята комисар Паоло Джентилони

Паоло Джентилони

За справянето с икономическата криза в Европейския съюз, породена от пандемията от коронавируса, може да са необходими 1.5 трилиона евро, каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Джентилони припомни, че Еврогрупата и финансовите министри на държавите от ЕС извън еврозоната вече одобриха икономически пакет от около 500 млрд. евро, който се състои от три мерки - активиране на 240 млрд. евро чрез Европейския стабилизационен механизъм за еврозоната, 200 млрд. евро за подпомагане на бизнеса в ЕС през Европейската инвестиционна банка и 100 млрд. евро по програмата SURE за запазване на заетостта чрез емитиране на общ дълг от Европейската комисия, гарантиран 27-те държави в съюза.

"Остават още 1 трилион евро. Това е в общи линии онова, от което се нуждаем на този етап", посочи италианският еврокомисар Паоло Джентилони. Според него тази сума може да бъде набрана чрез бюджета на ЕС за следващия многогодишен финансов период.

Британският финансов всекидневник "Файненшъл таймс" съобщава в понеделник, че почти 59 милиона работни места в ЕС са се оказали под заплаха заради кризата, причинена от коронавируса. Тази ситуация може да засегне почти една четвърт от всички заети в частния сектор в ЕС.

Най-тежък удар, според анализатори, цитирани от вестника, ще бъде нанесен по сферата на общественото хранене и по жилищния и хотелиерския сектор. Именно там са съсредоточени 74 на сто от оказалите се в зоната на риска работни места. Почти две трети от тези работни места са в малки и средни предприятия, на които е по-трудно, отколкото на големите компании, да се адаптират към изискванията за дистанционна работа и социално дистанциране.

Няколко страни в ЕС се подготвят да отслабват ограниченията, наложени във връзка с коронавируса. Но проблемът е в това, че "политиците не разполагат с данни и опит, необходими за справяне с такава криза", отбелязва Себастиан Щерн - един от шефовете на консултантската компания McKinsey and Company, цитиран от "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа