Липсват пари за увеличение на пенсиите от януари

За увеличението на пенсиите с 8,5 на сто от януари, а не от юли, както е планирано, ще са необходими допълнително 180 млн. лв. За преизчисляването на старите по-ниски пенсии и доближаването им до новоотпусканите - още около 1 млрд. и 500 млн. лв. Тези сметки бяха представени на социалния министър Емилия Масларова в понеделник от представители на пенсионерски организации. Тя обяви, че засега няма откъде да бъдат осигурени пари за увеличение още от януари.

На среща с Масларова пенсионерите поискаха още безплатни лекарства и почивки в държавните бази. Те се противопоставят на намаляването на осигурителната тежест за работодателите и твърдят , че така са ощетени от по-ниските приходи в Националния осигурителен институт (НОИ).

Социалният министър пресметна, че с двете увеличения на най-ниските пенсии през миналата година, възрастните хора са спечелили, тъй като базата, върху която ще се увеличават тази година техните пари, е по-висока с около 7 лв. на месец. Министърът каза още, че в предстоящата промяна в цените на тока и парното ще бъде калкулирана в помощите за отопление. Правителството обсъжда какви да бъдат функциите на междуведомствената комисия, която ще следи цените в България и при драстични промени социалната система ще бъде защитена.

По-рано пред БНР Масларова изчисли, че за да се удовлетворят всички искания на пенсионерите, ще са необходими много повече средства.

По повод изплащането на болничните и майчинството от НОИ, а не както бе досега от работодателя, Масларова обясни, че “майката трябва да подаде един-единствен документ повече от досегашните и да си получава парите до края на двете години на  детето си”. “Ако майката отиде в чужбина, тя ще си ги получава там, ако друга дойде от чужбина - ще получава майчинството си в България”, каза министърът. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?