Лисабон спасява Банку Ишпириту Санту с 4,9 млрд евро, пазарите се успокоиха

Лисабон спасява Банку Ишпириту Санту с 4,9 млрд евро, пазарите се успокоиха

Европейската комисия заяви, че планираната от Португалия помощ на стойност 4,9 милиарда евро (6,58 милиарда долара) за спасяването на Банку Ишпириту Санту (Banco Espirito Santo - BES) съответства на разпоредбите на ЕС за държавната помощ, предаде Ройтерс.

В съобщение на ЕК се посочва, че приемането на тази мярка е в подкрепа на възстановяването на доверието във финансовата стабилност и ще осигури продължаване на услугите, като същевременно се предотвратят евентуални неблагоприятни системни последици.

ЕК отбелязва, че неконтролирано преструктуриране на банката би могло да създаде сериозни сътресения в португалската икономика и създаването на временна кредитна институция, в която да се държат депозитите и повечето активи, е подходящо решение.

За да се избегне нарушаване на пазарното равновесие, дейността на новосъздадената финансова институция ще бъде ограничена, посочва ЕК.

Управителят на португалската централна банка Карлуш Коща уточни, че парите за спасяването на една от най-старите банки в еврозоната ще дойдат от специален фонд, създаден при неотдавнашната финансова криза в европейския валутен съюз.

Миналата седмица акциите на Банку Ишпириту Санту поевтиняха със 75 процента, след като финансовата институция отчете загуба от 3,58 милиарда евро за първото полугодие, тъй като одит установи недекларирани дългове. Скандалът, който засяга едно от най-известните в Португалия семейства - фамилията Ишпириту Санту, привлече общественото внимание.

Третата по големина банкова група в страната ще бъде разделена на две части, като токсичните активи ще бъдат прехвърлени в "лоша банка", а по-здравите активи ще бъдат събрани в нова банка наречена Нову Банку (Novo Banco), отбеляза Коща.

Нову Банку ще бъде контролирана от фонда за оздравяване, създаден от португалските баки като част от условията за отпускане на националната спасителна помощ през 2012 година, определени от "тройката" - ЕС, Международният валутен фонд и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Според новите европейски разпоредби акционерите и притежателите на облигации трябва да подпомогнат спасяването на банката, в която имат дял, преди държавата да използва пари от данъкоплатците. Френската банка Креди агрикол (Credit Agricole) е един от основните акционери с дял от 14,6 процента в БЕС.

Скандалът с БЕС избухна през май, след като одит установи счетоводни нередности. По-късно се появиха и необявени дългове в банката. Трите основи компании на семейство Ишпириту Санту поискаха през последните дни защита от фалит.

Полицията подозира бившия ръководител на банката Рикарду Салгаду в измама, фалшифициране и пране на пари. Салгаду бе разпитан миналата седмица и бе освободен под гаранция от 3 милиона евро. Той се оттегли от поста си миналия месец.

Новината за спасителния план успокои пазарите и основният индекс на португалската фондова борса PSI 20 се повиши с 1 пункт, възстановявайки се от неотдавнашните тежки загуби. "Първоначалната реакция на пазара е, че инвеститорите отново са доста уверени благодарение на бързото решение на Лисабон за спасяване на Банку Ишпириту Санту. Не разполагаме с всички подробности, но като цяло то успокоява опасенията за системата, които се появиха миналата седмица", посочва брокер.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?