Лишени от eвросубсидии по вина на МЗХ фермери вземат 1.2 млн. лв

Лишени от eвросубсидии по вина на МЗХ фермери вземат 1.2 млн. лв

Осемстотин и четиридесет земеделски производители, които през 2007 г. са били лишени от евросубсидии заради нормативни грешки на Министерството на земеделието и храните, ще получат 1.2 млн. лв. Това съобщиха от Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) в сряда, след като са получили разрешение от Европейската комисия за компенсациите.

Фермерите е трябвало да получат парите за обработка на необлагодетелствани райони по т-нар агроекологична мярка, но земите им са останали извън обхвата на списъците за необлагодетелствани планински райони и така те не получили право на финансово подпомагане.

Освен че фермерите са лишени от субсидии за Кампания 2007, на тях им са им наложени и санкции да не получават субсидии за бъдещ период от три години, без да имат вина за това, заяви шефът на ДФЗ Калина Илиева. Най-голям е броят на засегнатите стопани в област Кърджали, София – област и по-малко в областите Видин и Хасково.

Темата за неправомерно лишените от субсидии фермери беше дискутирана в парламентарната комисия по земеделие и гори, след което е изпратено искане до Европейската комисия за отпадане на санкциите за ощетените стопани.

“Радвам се, че по този начин успяхме да поправим поредната грешка на предходните управляващи, довела до неправомерно ощетяване на земеделските стопани”, коментира Илиева.

Споделяне

Още от Бизнес