Лишени от газ, българите стават ледени към бивш съюзник

Лишени от газ, българите стават ледени към бивш съюзник

Мнозина в България обвиняват Русия, че предизвиква нова студена война, като лишава милиони европейци от топлина и гориво, за да нанесе политически удар на Запада. Това пише в понеделник в. "Ню Йорк таймс" в кореспонденция на Дан Билефски от София.

"Това е война без оръжия, в която Русия използва контрола си върху енергийните доставки, за да си показва мускулите пред света", цитира авторът 70-годишната вдовица и пенсионирана медицинска сестра Мария Павлова, мръзнеща в жилището си от пет дни. "Студено ми е и съм ядосана. Винаги сме били зависими от Русия, а тази криза показва, че ситуацията не се е променила. Вместо с бомби и ракети, те искат ние да умрем от студ".

България, член на Европейския съюз и НАТО, се опитва да се отърси от комунистическото си минало, отбелязва по-нататък авторът. Кризата я накара болезнено да осъзнае уязвимостта си от Русия, която някога беше твърд съюзник.

В кореспонденцията са цитирани думите на българския евродепутат Владко Панайотов, който заяви на извънредното разширено заседание на Комисията по външна политика в Европейския парламент в Брюксел на 8 януари, че "ситуацията напомня на обсадата на Сталинград" през Втората световна война.

Българите казват, че са предадени от собственото си правителство, което ги е направило беззащитни жертви на руската енергийна политика, от Европейския съюз, който не е успял да ги спаси и от Кремъл и премиера Владимир Путин, който е принудил страната им да страда заради далечен геополитически спор, се посочва в кореспонденцията на "Ню Йорк таймс".

Авторът описва с конкретни примери последиците от спрените газови доставки за детски градини, училища и болници, за икономиката като цяло.

Цитиран е и бившият вицепремиер и настоящ председател на Центъра за икономическо развитие Александър Божков, който прогнозира, че газовата криза ще доведе до изборно поражение на социалистическото правителство и до преориентиране на страната твърдо към Европейския съюз и Вашингтон.

По БТА

Споделяне

Още от България