"Литекс Моторс" изнася първите си автомобили за Европа

Драгомир Стойнев пред автовозите за Италия

С партида от 75 автомобила за Италия компанията "Литекс моторс" даде старт в понеделник на износа на автомобили "Грейт Уол" ( Great Wall) в Европейския съюз. Общо за италианския пазар вече са произведени 150 коли, каза на церемонията в ловешкото село Баховица изпълнителният директор на "Литекс Моторс" Илия Терзиев.

 

"България отново е на картата на автомобилостроенето", заяви той пред натоварените за Италия автовози. По план през 2014 г. трябва да се произведат 460 автомобила за Италия. Има подготвени меморандуми за 1700 автомобила за износ през следващата година за Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия.

 

"От една година работим с Македония. Надявам се до края на 2014 г. да имаме подписан договор и с Турция. До момента в завода са произведени 2170 автомобила", каза още Терзиев.

 

Поканеният на церемонията министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев посочи, че автомобилостроенето е най-перспективната за привличане на инвестиции област и спада към високотехнологичните индустриални дейности с голям потенциал за по-голяма заетост.

 

Стойнев разгледа как се сглобяват китайските автомобили и дори изпробва най-новия модел "Great Wall Н6", чието производство е започнало започнало преди две седмици, а първите пет автомобила вече са продадени.

 

"Считам, че с тази реформа, която правим в образованието и въвеждането на дуалната система, евентуално можем да имаме пилотен проект, в който млади хора още от ранна възраст да започнат работа, да учат занаят, което ще намали младежката безработица", заяви Стойнев и допълни, че предстои откриването на два завода - един в Хасковско и един в Плевенско.

 

"България тръгна по пътя на икономическия растеж. Догодина очакваме икономически растеж, който се потвърждава от всички международни институции. Ние сме обещали реиндустриализация на България. Виждате, че една по една фабрики и инвестиции започват да се случват. Надявам се с проекта "Южен поток", който ще минава от тук, да се създадат и допълнителни работни места4, каза още министърът.

 

За да изпратят първите девет автовоза с нови автомобили за Италия, в завода бяха и областният управител на Ловеч Милко Недялков, кметът на града Минчо Казанджиев и кметът на с. Баховица Калин Кръстев.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?