“Литекс Моторс” открива завода си

Автомобилите се продават на цени от 16 000 до 30 000 лева

“Литекс Моторс” ще открие завода си за производство на автомобили край Ловеч на 21 февруари, съобщиха от компанията. Това ще стане в присъствието на Ван Фън Йн, президент и изпълнителен директор на китайската компания "Грейт Уол Мотор" (GWM), която е партньор на фирмата на Гриша Ганчев.

Изграждането на завода започна през 2009 г. с подписването на договор за сътрудничество между “Литекс Моторс” и "Грейт Уол", която предоставя технологиите за автомобилите. Две години по-късно, през ноември 2011 г., е произведен първият тестов автомобил.

Заводът край Ловеч се простира върху 500 дка, като инвестицията се оценява за над 113 млн. лв. В него ще могат да се произвеждат 50 000 автомобила годишно, с тенденция за 70 000. При достигане на пълния капацитет работните места ще достигнат 2000.

Към момента в завода са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години, посочват от компанията. В ръководния екип участват чужди консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството и продажбите на водещи световни автомобилни марки.

Основното финансиране за построяването на завода досега идва от Корпоративна търговска банка, която притежава 8 на сто от завода. Към края на 2011 г. “Литекс моторс" е увеличила задълженията си към банката на Цветан Василев до 15.9 млн. евро. Като обезпечение на кредита е заложено цялото търговско предприятие с всичките му активи, показва справка в търговския регистър.

Продукцията на завода в Ловеч е предназначена за националния и европейските пазари. Това е първият завод за "Грейт Уол" автомобили в рамките на Европейския съюз.

От октомври автомобилите на "Грейт Уол" се продават и на българския пазар. Цената на лекия автомобил модел Volex C10 е 16 380 лв., джиповете марка Steed-5 в зависимост от екстрите се движат от 27 хил. до 30 хил. лв. Продаваме средно по десет автомобила на месец, каза единият от столичните дилъри на марката. Интерес към колите има както от частни лица, така и от фирми.

До 2016 година китайската компания предвижда разработването и пускането на пазара в Европа на разнообразна гама от модели. "Грейт Уол" е единственият китайски производител на автомобили, който в момента продава на европейския пазар, главно пикапи в Италия.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?