Литографии и фотогравюри на проекти на Кристо в негова памет в Софийската градска галерия

Една от творбите на Кристо, включени в експозицията, сн. СГХГ

Изложба от пет литографии и фотогравюри но проекти на световноизвестния творец Христо Явашев – Кристо ще бъде открита в петък – 19 юни, в Софийската градска художествена галерия, която така ще отдаде почит към таланта на починалия в края на май, малко преди да навърши 85 години, невероятен талант.

Експозицията ще представи придобитите от галерията през 2015 г. творби на Кристо, които да пръв път бяха представени в България в изложбата "Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2914". За реализацията ѝ преди пет години лично е съдействал големия художник, който е предоставил безвъзмездно творбите за експониране в трите зали на галерията. 

Сега към литографиите и фотогравюри са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици Майкъл Кимелман от "Ню Йорк Таймс",  Джери Салц, руската журналистка Анна Толстова от "Комерсант", написани веднага след смъртта на художника.

Заедно с тях ще могат да бъдат и прочетени текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите ще имат възможност видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено с български субтитри от телевизия "България он еър".

Специално място в експозицията има и филмовата програма  от 6 филма, на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.

Тя ще продължи до 19 юли.

Независимо от житейските превратности, чувството за космополитност   и предопределеност  на неговия  житейски и циливилизационен избор Кристо никога не е скривал своя български произход. Срещата му с Жан- Клод в Париж през 1958 година се превръща в повратна точка в неговия живот и творчество и ражда щастливото съзвучие на един изключително хармоничен и успешен артистичен тандем, посочват от галерията.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Как да се подходи с новата детска болница?