Президентите от страните в Централна Европа обсъждат обща позиция за Украйна

Литовската президентка: Политиката на ЕС се "мистрализира"

Оланд: Франция няма да се откаже от доставаката на хеликоптероносача "Мистрал" за Русия

Далия Грибаускайте и Франсоа Оланд

Президентката на Литва Далия Грибаускайте отправи предупреждение срещу "мистрализацията" на политиката, водена от ЕС. Така тя отново насочи вниманието към продажбата на френски хеликоптероносачи клас "Мистрал" на Русия.

"Виждаме как се мистрализира политиката на ЕС", заяви Грибаускайте пред литовското радио Ел Ер Те по повод сделката на стойност 1,1 милиарда евро, заради която Франция бе разкритикувана от Запада.

"Ценностите и сигурността са предадени в името на бизнеса, правилото 'купувай и владей' изцяло се прилага" от Русия, за да внесе разцепление сред страните от ЕС, заяви тя, преиначавайки поговорката "разделяй и владей".

"Продажбата на военни технологии на Русия в сегашните обстоятелства е неприемлива", добави литовската президентка.

"Нерешителната" според нея политика на ЕС представлява "директна покана към агресора да се държи по-агресивно в бъдеще".

"Нацизмът не бе спрян през 30-те, а в момента виждаме как великоруският шовинизъм води до такива неща като нападение срещу граждански самолет", каза тя.

"Организаторите, поръчителите и доставчиците на оръжия трябва да бъдат съдени от Международния наказателен съд в Хага", допълни Далия Грибаускайте.

Франсоа Оланд: Ако има санкции, те ще се отнасят само за бъдещи сделки


Френският президент Франсоа Оланд даде обаче да се разбере, че страната му няма да се откаже от доставянето на Русия на хеликоптероносачите "Мистрал" и дори обясни, че ако ще се налагат по-тежки санкции на Русия заради поведението ѝ към украинската криза, те трябва да се отнасят само за бъдещи сделки.

Решението дали Франция ще достави втори хеликоптероносач "Мистрал" на Русия ще зависи от подхода на Москва в украинската криза, каза Оланд в понеделник вечер. "Сделката е сключена през 2001 година, първият кораб е почти готов и ще трябва да бъде доставен през октомври", заяви той на вечеря с Асоциацията на президентската преса, предаде Франс прес.

"Дали останалата част от сделката - доставката на втория "Мистрал", ще бъде реализирана? Това зависи от отношението на Русия. На този етап няма решение за санкции, което да ни задължи да се откажем", каза Оланд.

По думите му, ако има санкции, те трябва да бъдат на равнище Европейски съвет и ще се отнасят само за бъдещи сделки. Не знаем дали ще има санкции, ще видим дали руснаците ще се държат зле, добави Оланд, но според него Путин е по-скоро склонен към политически предложения.

Що се отнася до доставката на първия "Мистрал ", той увери журналистите, че във всички случаи тя ще се състои. "Руснаците платиха и ще трябва да им връщаме 1,1 милиарда евро, ако корабът не бъде доставен", каза Оланд.

За да бъде отменена втората доставка, трябва да се вземе решение за санкции на равнище държавни и правителствени глави, заяви пред Ройтерс френски правителствен представител, настоял за анонимност. Външните министри от ЕС, които се срещат днес, може да вземат решение за засилване на санкциите, макар че блокиране на оръжейни доставки не е планирано, добави той.

Засега Франция иска санкциите да са финансови, прицелни и бързи, заяви президентски сътрудник.


Заради сделката с "Мистрал" Франция е подложена на силен натиск от Лондон и Вашингтон, които вчера отново изразиха недоволството си. Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви в парламента, че доставката на бойна техника за Русия би била немислима във Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от България