Литовският президент обвини САЩ, че заемат позиция срещу него

Литовският президент Роландас Паксас, който е изправен пред процедура за отстраняване от поста, обвини днес САЩ, че заемат позиция срещу него, предаде Ройтерс.

Външният министър на Литва Антанас Валионис, който е сред най-яростните критици на Паксас, заяви по-рано днес, че докато бил на посещение във Вашингтон му било казано, че Западът би желал Паксас да бъде отстранен. По думите на Валионис, чиято визита в САЩ включваше и среща с държавния секретар Колин Пауъл, това пожелание било направено в неофициални разговори.

В дипломатическата практика такива неща не могат да бъдат толерирани, каза днес на пресконференция президентът на Литва.

По думите на Роландас Паксас никоя държава няма право да се намесва във вътрешните работи на друга държава.

В центъра на политическия скандал в Литва са връзките между президента и руския бизнесмен Юрий Борисов, който е бил главен спонсор на предизборната му кампания. След като през януари м. г. стана президент, Паксас предостави литовско гражданство на Борисов.

Впоследствие Борисов бе обвинен в незаконна търговия с оръжия и опит да изнудва Паксас, а Конституционният съд на Литва постанови, че президентът е нарушил закона, подписвайки указа за гражданство на Юрий Борисов. Парламентът във Вилнюс започна процедура по отстраняването на президента.

Споделяне

Още от Свят