Литовците са първи в света по консумация на алкохол

Литовците са първи в света по консумация на алкохол

Литовците консумират най-много алкохол в света - 18,2 литра чист спирт на човек от населението годишно, изпреварвайки беларуси, молдовци и руснаци, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Франс прес във вторник.

За сравнение французите изпиват по 11,7 литра, германците - 11,4 литра, а британците - 12,3 л. Средната консумация на алкохол в България е 11.4 литра на година, показва докладът на СЗО.

Според СЗО през 2014 г. 16,7 процента от литовските мъже са злоупотребявали с алкохол или са били зависими. Най-предпочитана е бирата, следвана от водката.

 

Сред изтъкваните причини за алкохолизма са лошото психическо здраве и проблемите в междуличностните отношения.

Според психолога Висвалдас Легкаускас от университета "Витаутас Велики" в град Каунас основен виновник за редовното прибягване на литовците до чашката е "литовският песимизъм".

 

"Ние не живеем зле, но имаме тази черта в характера си и се опитваме да удавим проблемите си в алкохол или се самоубиваме", казва той.

За 15 години населението на Литва е намаляло с 600 000 души до 2,9 милиона жители, основно заради масовата емиграция в чужбина в търсенето на по-добро заплащане. В Литва средната нетна заплата е 600 евро, една от най-ниските в Европейския съюз, и равнището на неравенство и бедност в страната е относително високо, отбелязва АФП.

Изправени пред ширещия се алкохолизъм, наскоро властите взеха мерки за ограничаването му. На 1 юни парламентът прие с голямо мнозинство нови разпоредби: повишаване на законово регламентираната минимална възраст за консумация на алкохол от 18 на 20 години, забрана за продажба на алкохол между 20 часа вечерта и 10 часа сутринта и пълна забрана на рекламите на алкохол от 1 януари 2018 г.

 

Парламентът одобри също повишаване на акциза върху алкохола.

Министърът на здравеопазването Аурелиюс Верига обаче изобщо не е оптимист. "През 1998 г. Литва прие стратегия за намаляване на употребата на алкохол с 25 процента. На практика тя се увеличи със 130 на сто", каза той пред АФП.

Споделяне
Още от Европа