Литовците са първи в света по консумация на алкохол

Литовците са първи в света по консумация на алкохол

Литовците консумират най-много алкохол в света - 18,2 литра чист спирт на човек от населението годишно, изпреварвайки беларуси, молдовци и руснаци, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Франс прес във вторник.

За сравнение французите изпиват по 11,7 литра, германците - 11,4 литра, а британците - 12,3 л. Средната консумация на алкохол в България е 11.4 литра на година, показва докладът на СЗО.

Според СЗО през 2014 г. 16,7 процента от литовските мъже са злоупотребявали с алкохол или са били зависими. Най-предпочитана е бирата, следвана от водката.

 

Сред изтъкваните причини за алкохолизма са лошото психическо здраве и проблемите в междуличностните отношения.

Според психолога Висвалдас Легкаускас от университета "Витаутас Велики" в град Каунас основен виновник за редовното прибягване на литовците до чашката е "литовският песимизъм".

 

"Ние не живеем зле, но имаме тази черта в характера си и се опитваме да удавим проблемите си в алкохол или се самоубиваме", казва той.

За 15 години населението на Литва е намаляло с 600 000 души до 2,9 милиона жители, основно заради масовата емиграция в чужбина в търсенето на по-добро заплащане. В Литва средната нетна заплата е 600 евро, една от най-ниските в Европейския съюз, и равнището на неравенство и бедност в страната е относително високо, отбелязва АФП.

Изправени пред ширещия се алкохолизъм, наскоро властите взеха мерки за ограничаването му. На 1 юни парламентът прие с голямо мнозинство нови разпоредби: повишаване на законово регламентираната минимална възраст за консумация на алкохол от 18 на 20 години, забрана за продажба на алкохол между 20 часа вечерта и 10 часа сутринта и пълна забрана на рекламите на алкохол от 1 януари 2018 г.

 

Парламентът одобри също повишаване на акциза върху алкохола.

Министърът на здравеопазването Аурелиюс Верига обаче изобщо не е оптимист. "През 1998 г. Литва прие стратегия за намаляване на употребата на алкохол с 25 процента. На практика тя се увеличи със 130 на сто", каза той пред АФП.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?