Литрова, Чуканов и Михайлова напускат групата на НДСВ

Най-вероятно още в понеделник депутатите от движение "Оборище" - Теодора Литрова, Николай Чуканов и Милена Михайлова ще напуснат ПГ на НДСВ. Това е политическо решение на ръководството на организацията, но всеки един от нас може да реши дали да спази решението, обясни Теодора Литрова.

Мотивите за напускането ще бъдат оповестени на специално изявление в парламента във вторник. С оттеглянето си тримата депутати изпреварват официалното им изключване от жълтата група, чието ръководство отдавна обмисля този ход. Очакваше се това решението да бъде взето именно този вторник на заседание на групата.

Литрова и Чуканов регулярно гласуват против решенията на НДСВ, подкрепиха и искането за оставка на парламентарния шеф Огнян Герджиков. В петък се въздържаха при гласуването на вота на недоверие срещу правителството поради възникналите спекулации, че са им предлагани пари и от НДСВ, и от опозицията.

След официалното включване на Новото време в управляващото мнозинство, гласовете на Литрова и Чуканов вече не са решаващи за правителството.

Засега тримата депутати не обявяват окончателното си решение - дали ще последват примера на независимата Мима Ненкова и ще влязат в ПГ на СДС, или ще отидат в групата на Народен съюз, където вече са Пламен Кенаров и Мария Гигова, също влезли в парламента като царски депутати. От Народен съюз признаха, че предварителни разговори с Литрова и Чуканов са водени още миналия петък и групата ще приветства евентуално тяхно присъединяване.

Преди време главният секретар на "Оборище" Тошо Пейков, верен на партията на Симеон, също поиска изключването на Чуканов и Литрова от ПГ на НДСВ. На свикан от Пейков национален събор на "Оборище" Литрова и Чуканов, както и близки до тях хора, оспорващи действия на Пейков, бяха изключени от движението. Те обаче оспорват легитимността на форума и не признават решението.

По повод обявеното напускане Тошо Пейков заяви, че това са непоследователни и объркани хора, които имат екзистенциални проблеми.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?