Лицензът на БТК за третия GSM можеше да е по стабилен, смята шефът на КРС

Лицензът за БТК щеше да бъде още по-стабилен, ако бе изчакано решението на Комисията за защита на конкуренцията, смята спечелиля дело във ВАС срещу отстраняването си шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Георги Александров.

Със заповед на премиера Александров бе освободен от поста председател на КРС, която оглавяваше до 13 май. КРС реши БТК да получи лиценз за трети GSM-оператор на 7 юни, като документът бе връчен на 10 юни.

Според Александров, ако е било изчакано решението на КЗК, е било възможно да има "по-голяма прeдвидимост за този, който ще развива лиценза оттук нататък". Той посочи, че е много трудно да се каже какво би било гласуването, ако по време на издаване на лиценза е бил в КРС.

Александров до последно бавеше решението на комисията за лиценза като изчакваше решението на Комисията за защита на конкуренцията дали договорената в приватизационния договор на БТК цена от 54 млн.лв. за третия GSM може да се смята като форма на държавна помощ.

В отговор на въпрос Александров заяви пред Би Ти Ви, че авторитетът на КРСне е нарушен, тъй като не счита, че комисията е направила нещо по време на неговото отсъствие, което да компрометира нейната дейност. Според него случилото се с освобождаването му от длъжност председател на КРС е резултат на някакво недоразумение и грешка. Който не работи, не греши, коментира Александров.

С решение от 5 юли тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна заповедта на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, с което Георги Александров бе освободен от длъжността. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от оповестяването му пред страните, пред 5-членен състав на ВАС.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?