Лицензът на "Емко" остава прекратен заради неприключили проверки

Ако нередностите се отстранят, ще се свика извънредно междуведомствената комисия

http://dnevnik.bg/

Лицензът на тревненското оръжейно предприятие "Емко" за внос и износ на продукция остава прекратен, тъй като главна дирекция "Национална полиция" не е приключила проверката си дали са отстранени констатираните в края на юли нередности при спазването на противопожарните изисквания за съхранение на боеприпаси на площадките на дружеството. Това съобщиха от Министерството на икономиката в понеделник след заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, който на редовното си заседание разгледа и казуса със спрения лиценз на "Емко".

Така на практика продължава сагата с прекратения за шест месеца или до отстраняване на нередностите лиценз, който вече коства на "Емко" три договора с държавния оръжеен търговец "Кинтекс". Поръчките бяха пренасочени към държавното предприятие ВМЗ-Сопот, а в понеделник премиерът Бойко Борисов призна, че целта му е държавните военни заводи да получават все повече договори.

Миналата седмица икономическият министър Емил Караниколов призна, че "Кинтекс" е отказал за транспортиране произведена от "Емко" стока и поръчките са възложени на ВМЗ. Той определи това като добре за държавата, тъй като нейни фирми ще спечелят пари от сделката и ще платят дивиденти в бюджета. Той призова собствениците на "Емко" да отстранят час по-скоро нередностите, за да си върне предприятието лиценза за внос и износ.

Сега обаче се оказва, че държавата не е смогнала да извърши проверките, които да установят дали заводът е изпълнил дадените му предписания.

Преди началото на заседанието на междуведомствената комисия, в чийто дневен ред бе извънредно включен казусът с "Емко", е било получено писмо от Главна дирекция "Национална полиция“. В него пишело, че предвид обществения интерес, структурите към дирекцията извършват проверка за констатиране на това дали са отстранени нередностите за съхранение на боеприпаси.

Проверяващите органи се били ангажирали до 25 септември да приключат проверките и да уведомят Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за резултатите от инспекциите.

В крайна сметка било решено при получаване на констатациите да се свика извънредно заседание на комисията, което да разгледа новите констатации от проверките.

Така казусът с "Емко" остава висящ, макар очакванията в бранша да бяха, че лицензът на предприятието ще бъде възстановен. В същото време обаче миналата седмица представителят на предприятието Славчо Димиев заяви, че срещу новия мажоритарен акционер в дружеството – синът на досегашния соблственик Емилиян Гербев – Христо Гебрев, е повдигнато обвинение за участие в престъпна група и пране на пари, което дава поводи на запознати от отрасъла да смятат, че това ще е повод за ново спиране на лиценза на "Емко" по почина, който стана това с русенското оръжейно предприятие "Дунарит". Наложи се управата на завода да назначи прокурист, за да може да функционира нормално дружеството. По последни данни обаче процедурата по прекратения лиценз и на "Дунарит" стои на трупчета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?