Лицензите на фирмите, отговорни за инцидента с детето в асансьора, ще бъдат отнети

От началото на годината са спрени 68 асансьора заради неизправност

Лицензите на фирмите, отговорни за инцидента с детето в асансьора, ще бъдат отнети

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва процедура по отнемане на разрешителните за дейност на двете фирми, които са били отговорни за поддържката и надзора на асансьора, с който се случи инцидент с дете в Пловдив. Това съобщиха от ДАМТН.

В ранния следобед на 5 юни 7-годишното момиче заседна в асансьора, след като той внезапно е рухнал под нивото на първия етаж.

Отговорни за инцидента са фирмите ЕТ "Медина - Румен Петров и синове", която е отговаряла за поддръжката на асансьора и "Техноконтрол СПО" ЕООД, която е осъществявала техническият надзор.

Нарушенията

След подадения сигнал от пострадалите, е била назначена проверка от ДАМТН по случая.

Инспекторите са установили, че асансьорът не е преминал задължителен технически преглед преди 4 месеца, когато е бил извършен сериозен ремонт на него. Също така в момента на засядането на съоръжението разговорното устройството не е сработило, което е недопустимо, се казва в съобщението на ДАМТН.

В офиса на поддържащата фирма - ЕТ "Медина - Румен Петров и синове" е установено и че не е водено досие на авариралия асансьор. Такава практика е установена и при други съоръжения, за които отговаря същата фирма. В съобщението на ДАМТН не е посочено колко са на брой тези асансьори и къде се намират.

Наказанието

Санкцията за всяко от тези нарушения е от 100 до 2000 лв. В момента се изготвят актовете за административно нарушение.

Многобройните отклонения от нормативната уредба ще са основание, след влизането на актовете в сила, да бъде отнето удостоверението на поддържащата фирма, е посочено в съобщението на ДАМТН.

Такава процедура ще бъде стартирана и за фирмата, която е извършвала надзора - "Техноконтрол СПО" ЕООД. При нея е установено, че липсва квалифициран персонал, който да извършва дейността. Същевременно са записани на отчет голям брой съоръжения с повишена опасност, които не могат да бъдат проверени с разполагаемия човешки ресурс, се казва в съобщението на ДАМТН.

От проверени 3733 асансьора са спрени 68 неизправни

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършва непосредствен контрол на асансьорите в административните сгради, докато при жилищните се осъществява надзор от частни фирми.

В изпълнение на контролните си функции експертите на ДАМТН са проверили общо 3733 асансьора в цялата страна от 1 януари до 31 май 2017 г.. На 304 от тях са били направени внезапни проверки или по сигнал.

Следствие на проверките 68 асансьора са били спрени от експлоатация, защото са били технически неизправни. Установени са и 196 асансьора без монтирано аварийно алармено устройство.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?