Лицето на Тутанкамон изложено пред света

Лицето на Тутанкамон изложено пред света

За пръв път най-известната мумия в света – на Тутанкамон, бе изложена пред широката публика, съобщи ББС в неделя. Археолозите поставиха останките от древноегипетския фараон в каменния му саркофаг в  прозрачен контейнер със система за контролиране на температурата и влажността в неговата гробница в Долината на царете край Луксор.

Събитието се случва 85  години след като гробницата на фараона бе открита от британския изследовател Хауърд Картър. Оттогава досега само около 50 души са виждали наживо лицето на момчето-фараон, което е умряло преди  повече от 3 хиляди години.

На туристите се показваха само златния саркофаг на Тутанкамон и неговата посмъртна маска. Сега те ще могат да видят и черното му съсухрено лице. Останките на фараона са повредени при изваждането му от ковчега, когато екипът на Картър буквално разчленява тялото със сила и дори с горещи ножове, за да го отдели от смолата, с която е бил залят ковчегът според правилата на царските погребения по онова време. Сега торсът е увит в ленени ленти.

Лицето на мумията също е пострадало при отделянето на внушителната златна маска, поставена на главата на фараона веднага след балсамирането му.

Очакванията са останките на Тутанкамон да привлекат множеството туристи, които всяка година посещават Долината на царете.

"Златното момче е магия и мистерия и следователно всеки в света ще види какво прави Египет за консервацията му и съм сигурен, че ще иска да дойде и да го види", коментира египетският археолог Захи Хауас пред репортери преди да бъде преместено тялото.

Тутанкамон е управлявал Египет през 1333-1324 година пр. Хр. и се смята, че е бил положен на трона на деветгодишна възраст. За смъртта, която го е застигнала когато е бил на около 19 години, са спрягани различни версии, последната от които е, че е загинал по време на лов в пустинята при инцидент, а не е бил убит с удар в главата, каквото е едно от другите предположения.

При откриването на гробницата му през 1922 г., заедно с тялото са открити множество златни накити и други съкровища, които трябва да го съпътстват в задгробния живот. Сега те също са изложени в гробницата.

Споделяне

Още от Свят