Литургии в памет на папата и в България

И в България във всички католически, както и в много православни храмове бяха отслужени литургии в памет на папа Йоан Павел Втори.

В 17 ч. в неделя бе отслужена траурна литургия в катедралата “Св. Йосиф” от папския апостолически нунций монсеньор Джузепе Леанца и председателя на епископската конференция на апостолическата църква у нас Христо Пройков.

Траурна книга за съболезнования ще бъде изложена от понеделник до четвъртък в посолството на Ватикана в София. Желаещите да изкажат съболезнования по повод кончината на папа Йоан Павел Втори могат да го направят от 10 до 13 и от 14 до 17 ч.

Съболезнователно писмо до Ватикана изпрати българският държавен глава Георги Първанов. “Историята ще запише неговото име с ярки букви, ще свърже делата му с каузата на мира в света, с усилията за диалог и разбирателство между религии и народи, с утвърждаването на свободата и човешките права по всички кътчета на планетата, със стремежа за една обединена и солидарна Европа”, се казва в телеграмата.

Ние, българите, ще помним срещите си с Папа Йоан Павел Втори, в които той изяви много топли чувства на дълбоко уважение и почит към нашия народ.В словата си Светият отец ни завеща своята обич, доверие и подкрепа, даде висока оценка за нашите културни и духовни традиции”, казва още българският държавен глава.

В съобщение на пресцентъра на МС, премиерът Симеон Сакскобургготски изрази

своята тъга по повод кончината на Йоан Павел Втори. Сакскобургготски изпитва дълбоко уважение към папата за неговата последователност, състрадание към болните и най-бедните хора, за ключовата му роля за установяването на демокрацията в Югоизточна Европа и за разпространението на християнските ценности.

В съобщението се посочва още, че премиерът с вълнение си спомня първата си среща с папата във Ватикана през 1983 г., когато Йоан Павел Втори е споделил специалното си отношение към народите от Югоизточна Европа и възхищението си от българския език.

Председателят на парламента Борислав Великов също изпрати съболезнователна телеграма до Ватикана. “Светът загуби една харизматична личност, един истински посланик на мира и демокрацията, обичан и почитан от всички хора”, пише в нея.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви, че смъртта на папа Йоан Павел Втори е една от най-тежките загуби, тъй като той е символ на духовността и личност от световна величина, изправила се с цялата си духовна мощ срещу фашизма и комунизма.

Папата е символ на мира, на любовта в света, на високото духовно начало, Аз мисля, че това е тайната на неговата популярност сред хората, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?